Faktaboks

Arøyelvi
Oselva, Årøyelva
Etymologi
av á, ‘elv’

Arøyelvi er ei elv mellom Hafslovatnet (169–167 meter over havet) og botnen av Sogndalsfjorden, Sogndal og Luster kommuner i Vestland fylke.

Årøyvassdraget

Det viktigste tilløpet til Hafslovatnet er Soget fra Veitastrondvatnet (170,5–168 meter over havet) med kilder i Langedalsbreen og Austerdalsbreen, som er armer av Jostedalsbreen. Nedbørfeltet har et areal på 429 kvadratkilometer. Vassdraget er utbygd med Årøy kraftstasjon (90 MW, 337 GWh) mellom Hafslovatnet og sjøen, med konsesjonspålagt minstevannføring og krav om at alle vannføringsendringer skal skje gradvis.

Laksefiske

Arøyelvi er en kjent lakseelv, og det er tatt fisk på opptil 34 kilogram på den 1200 meter lange fiskbare strekninga.

Arøyelvi er et nasjonalt laksevassdrag (fra 2003) på tross av sin korte anadrome strekning, og dermed vernet mot inngrep som kan vesentlig påvirke laksebestanden. Fangstmengdene har noen år vært relativt beskjedne, og det har vært problemer med lakselus og rømt oppdrettslaks (2005). Ved hjelp av kultivering tok fisket seg opp i 2011, da det ble fisket 207 laks. I 2014-sesongen ble det tatt 130 lakser i elva, som er 40 prosent høyere enn gjennomsnittet de siste ti årene. I 2015 ble det fisket 165 ifølge foreløpige tall. Andelen av storlaks har imidlertid gått ned.

Navn

Førsteleddet kommer av genitiv entall av á, 'elv'.

Kart

Arøyelvi
Arøyelvi
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg