Faktaboks

Anna Fiske

Anna Karin Helena Fiske

Født
5. september 1964, Ängelholm, Sverige
Anna Fiske
Anna Fiske
Av /Cappelen Damm.

Anna Fiske er en prisbelønt illustratør, bildebokforfatter og tegneserieskaper, kjent for sin gjenkjennelige stil av livlige, naivistiske og svært detaljrike strektegninger. Anna Fiske er opprinnelig svensk, men har siden 1994 bodd i Norge. Flere av bøkene hennes er oversatt og utgis også i andre land, blant annet Kina. Hun vant Bokkunstprisen i 2014.

Bildebøker og tegneserier

Anna Fiske sto bak det norske tegneseriebladet Rabbel (2005-2009) som ble utgitt på No Comprendo press.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Anna Fiske er utdannet ved Konstfackskolan i Stockholm, linjen for grafisk design og illustrasjon. Siden endt utdanning har hun gitt ut over seksti bøker og tegneserier med egne tekster og bilder, og har også vært illustratør for andre forfattere og oppdragsgivere. Lekne, særegne strektegninger og kreativ nyskapning innen barnebokfeltet har resultert i flere høythengende priser og utmerkelser.

Flere av utgivelsene er tegneserier. Albumene Forvandlingen (1999), Snakke med dyr (2002), Danse på teppet (2004) og Gruppa (2014), alle utgitt på No Comprendo Press, er beregnet på voksne lesere. Fra 2005 til 2009 gav hun ut sine egne tegneserieblad, Rabbel, på samme forlag. Et norskprodusert, reklamefritt og regelmessig utgitt tegneseriehefte for barn var noe som manglet i Norge i 2000-årene.

Illustrasjoner som når bredt

Sorg av Anna Fiske er en av bøkene i Følelsesbiblioteket, som først og fremst er rettet mot målgruppen barn og ungdom med syn og hørselsskader og psykisk utviklingshemmede. Utgitt på Solum forlag i 2012.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hennes illustrasjoner er ofte basert på enkle, uttrykksfulle pennetegninger med stor detaljrikdom og i friske farger. Ved å bruke mange av de estetiske virkemidlene vi kjenner fra tegneserier, har hun klart å skape sin egen nisje innen bildeboksjangeren. Tegningene henvender seg til et bredt publikum i alle aldre. En del av hennes utgivelser er støttet av Leser søker Bok, fordi hun gjennom tegningene formidler komplekse budskap på en lettfattelig måte. Følelsesbiblioteket, utgitt på Solum Forlag (2005–2012) er et eksempel på dette. Bokserien er tilpasset voksne med utviklingshemning og barn og unge med lesevansker, og den omhandler ulike følelser, fortalt med fargebilder og tekst som er lett å lese og forstå.

Hallo- og Hvordan-bøker

Forside til Anna Fiskes bok «Hvordan lager man en baby?»
Anna Fiskes bok Hvordan lager man en baby? (utgitt 2019 i Norge) er blitt oversatt til flere språk og utgitt i en rekke land. Gjennom illustrasjonene forteller hun hvordan man lager en baby, enten det er på den naturlige måten eller ved hjelp av prøverør.

Palle Puddel, Nina Kanin og Kaktusjenta er noen av karakterene hun har skapt gjennom sine kritikerroste bøker og tegneserier. Hallo-bøkene, som ble utgitt på Cappelen Damm mellom 2007 og 2012, er en serie filosofiske myldrebøker for barn. Her skaper Fiske en rekke store og svært detaljrike illustrasjoner som inneholder små, skjulte gåter og aktiviteter. Hvordan-bøkene er en annen serie, som blant annet består av Hvordan lager man en baby? (2019). Denne er blitt oversatt og solgt til 17 land. De andre bøkene i serien heter Hvordan begynner man på skolen? (2020) og Hvordan er det å være voksen? (2021).

Forside til Annas Fiskes bok «Hvordan begynner man på skolen?»
Anna Fiske har hittil laget tre bøker i Hvordan-serien. Hvordan begynner man på skolen? tar for seg mange spørsmål barn har knyttet til skolestart. Boken ble utgitt på Cappelen Damm 2020.

Priser

Forside til Anna Fiskes bok «Elven»

Elven ble utgitt på Cappelen Damm i 2018. Dette er Anna Fiskes første illustrerte ungdomsroman og handler om tenåringsjenta Helena. For denne vant Fiske Brageprisen 2018 i kategorien Barne- og ungdomsbøker.

Av /Cappelen Damm.

I 2014 mottok Anna Fiske den høythengende Bokkunstprisen. Hun har også vunnet en rekke andre priser i Årets vakreste bøker samt i Visuelt. Bildeboka Små og store ting du kan lage selv (2009) ble blant annet tildelt sølv i Årets vakreste bøker og gull i Visuelt i 2010. Fiske ble tildelt Kulturdepartementets tegneseriepris både i 2005 og 2017. Videre har hun mottatt Oslo bys kulturstipend og fått priser for Årets best tilrettelagte Bok av Grafill. I 2018 mottok hun Brageprisen for Elven (2018), som var hennes første illustrerte roman for ungdom. Hun er også innkjøpt av Nasjonalbiblioteket.

Fiske er medlem av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Tegnerforbundet og Grafill.

Hun er gift med tegneren Lars Fiske.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg