Anna Fiske

Faktaboks

Anna Fiske

Anna Karin Helena Fiske

født:
5. september 1964, Ängelholm, Sverige

Illustratøren, bildebokforfatteren og tegneserieskaperen Anna Fiske. Forfatterportrett fra Cappelen Damm.

Cappelen Damm.
Sorg av Anna Fiske er en av bøkene i Følelsesbiblioteket, som først og fremst er rettet mot målgruppen barn og ungdom med syn og hørselsskader og psykisk utviklingshemmede. Utgitt på Solum forlag i 2012.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Anna Fiske, prisbelønt illustratør, bildebokforfatter og tegneserieskaper, kjent for sin gjenkjennelige stil av livlige, naivistiske og svært detaljrike strektegninger. Anna Fiske er opprinnelig svensk, men har siden 1994 bodd i Norge. Hun er tilknyttet det Oslo-baserte arbeidsfellesskapet Tegneskapet.

Bildebøker og tegneserier

Anna Fiske sto bak det norske tegneseriebladet Rabbel (2005-2009) som ble utgitt på No Comprendo press.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Anna Fiske er utdannet ved Konstfackskolan i Stockholm, linjen for grafisk design og illustrasjon. Siden endt utdanning har hun gitt ut en rekke bildebøker med egne tekster, men har også vært illustratør for andre forfattere og oppdragsgivere. Lekne, særegne strektegninger og kreativ nyskapning innen barnebokfeltet har resultert i flere høythengende priser og utmerkelser.

Hun er også en anerkjent tegneserieskaper. Albumene Forvandlingen (1999), Snakke med dyr (2002), Danse på teppet (2004) og Gruppa (2014), alle utgitt på No Comprendo Press, er beregnet på voksne lesere. Fra 2005 til 2009 gav hun ut sine egne tegneserieblad, Rabbel, på samme forlag. Et norskprodusert, reklamefritt og regelmessig utgitt tegneseriehefte for barn var noe som manglet i Norge i 2000-årene.

Illustrasjoner som når bredt

Hennes illustrasjoner er ofte basert på enkle, uttrykksfulle pennetegninger med stor detaljrikdom og i friske farger. Ved å bruke mange av de estetiske virkemidlene vi kjenner fra tegneserier, har hun klart å skape sin egen nisje innen bildeboksjangeren. Tegningene henvender seg til et bredt publikum i alle aldre. En del av hennes utgivelser er støttet av Leser søker Bok, fordi hun gjennom tegningene formidler komplekse budskap på en lettfattelig måte. Følelsesbiblioteket, utgitt på Solum Forlag (2005–12) er et eksempel på dette. Bokserien er tilpasset voksne med utviklingshemning og barn og unge med lesevansker, og den omhandler ulike følelser, fortalt med fargebilder og tekst som er lett å lese og forstå.

Palle Puddel, Nina Kanin og Kaktusjenta er noen av karakterene hun har skapt gjennom sine kritikerroste bøker og tegneserier. Hallo-bøkene, som ble utgitt på Cappelen Damm mellom 2007 og 2012, er en serie filosofiske myldrebøker for barn. I disse bøkene skaper Fiske en rekke store og svært detaljrike illustrasjoner som inneholder små, skjulte gåter og aktiviteter.

Priser

I 2014 mottok Anna Fiske den høythengende Bokkunstprisen. Hun har også vunnet en rekke andre priser i Årets vakreste bøker samt i Visuelt. Bildeboka Små og store ting du kan lage selv (2009) ble blant annet tildelt sølv i Årets vakreste bøker og gull i Visuelt i 2010. Fiske ble tildelt Kulturdepartementets tegneseriepris både i 2005 og 2017. Videre har hun mottatt Oslo bys kulturstipend og fått priser for Årets best tilrettelagte Bok av Grafill. Hun er også innkjøpt av Nasjonalbiblioteket.

Fiske er medlem av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Tegnerforbundet og Grafill.

Hun er gift med tegneren Lars Fiske.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg