Faktaboks

Amalie Sofie Bekkevold

Amalie Sofie Wergeland

Amalie Sofie Biørn

Født
9. juli 1819, Moss
Død
27. oktober 1889, Kristiania (nå Oslo)
Virke
Dikterhustru
Familie

Foreldre: Traktør Peter Svendsen Bekkevold (1780–1851) og Gunhild Marie Ihlen (1800–1881).

Gift 1) 27.4.1839 med dikteren Henrik Arnold Wergeland (1808–45); 2) 21.8.1846 med hjelpeprest, senere sogneprest Niels Andreas Biørn (25.2.1807–14.8.1887), sønn av skipsreder og trelasthandler Christian Ludvig Schøtz Biørn (død 1838) og Maren Arctander (1786–1840).

Søster av Frederik August Bekkevold (1830–1911).

Amalie Sofie Bekkevold
Portrett Amalie Sofie Bekkevold fra 1842

Amalie Sofie Bekkevold var en norsk kvinne som var gift med forfatteren Henrik Wergeland fra 1839 til 1845. Hun er kjent som inspirasjonskilden for mange av hans dikt.

Bekkevold ble forlovet med Wergeland i 1838, som samme høst offentliggjorde sine kjærlighetsdikt til henne. De giftet seg i 1839, og hadde vært gift i seks år da Wergeland døde i 1845.

I 1846 giftet hun seg på nytt, denne gang med sogneprest Niels Andreas Biørn, som hadde talt ved Wergelands grav.

Bakgrunn

Hun var eldst av ni barn. Faren drev en skjenkestue i Skippergaten i Christiania da Henrik Wergeland våren 1838 kjøpte en liten hytte i Grønlien i Aker. På veien dit oppdaget han Amalie Sofie, som var 11 år yngre enn ham, og tente med alle «ungdommens symptomer med søvnløshed, udygtighed til at gjøre noget, menneskeskyhed, åndsfraværelse osv.». Forelskelsens stadier kan følges i de 14 diktene (kalt «Poesier») han skrev den sommeren og høsten.

Forlovelse og ekteskap med Henrik Wergeland

Følelsene ble ikke umiddelbart gjengjeldt, men han gav ikke opp, og 12. august 1838 ble de forlovet. To uker senere dro paret til Eidsvoll, til Wergeland-familien, som var glad for at Henrik endelig hadde funnet en livsledsager. De falt også for hennes umiddelbare vesen. Hun hadde en varme man ikke var vant til i prostehjemmet. På den annen side var de bekymret over hennes manglende dannelse. Det ble til at Amalie Sofie ble sendt til Eidsvoll i tre måneder for å gjennomgå et «kurs» hos Henriks søster Camilla Wergeland.

Da Henrik Wergeland hadde forspilt muligheten til å få prestetjeneste, gav kongen ham isteden en årlig pengestøtte. Henriks far, prost Nicolai Wergeland, viet paret på Eidsvoll 27. april 1839, og de bosatte seg deretter i Christiania. De leide først et hus i Damstredet, bygde så Grotten, og måtte endelig våren 1845 flytte til det mindre Hjerterum.

Personlighet

Det kan ikke ha vært lett å være gift med et så impulsivt geni. I et par år hadde de også Henriks sønn med en av prestegårdens tjenestepiker, Olaf Knudsen (1835–1921), boende hos seg, og det siste året av ekteskapet måtte hun stelle for sin syke mann. Amalie Sofie skrev selv noen erindringer om deres daglige liv. Hun var mest opptatt av husene de bodde i, blomster og dyr, og det enkle familielivet de forsøkte å leve. Men hun hadde også forsøkt å mildne hans utbrudd og holde tilbake hans polemiske artikler. Erindringene gir et bilde av henne som et enkelt, naturlig menneske uten fornemme ambisjoner.

Det er ikke lett å danne seg et bilde av en kvinne som i mannens dikt fremstår som en ren, ung uskyldighet. Han skrev også senere dikt til henne og tilegnet henne «Den engelske lods». Skildringen av kjærlighetshistorien i Hassel-nødder (1845) er full av ærbødighet. Han hadde funnet hos henne det han hadde søkt, nemlig «godhed, forstand og tække». Det eneste han beklaget, var at de ikke fikk barn.

Ekteskap med Niels Andreas Biørn

Etter at Henrik Wergeland var død, gled hun nesten helt ut av offentligheten. Ett år senere giftet hun seg med Niels Andreas Biørn, som var enkemann med barn. Han var hjelpeprest i Christiania, hadde redigert bladet Børnevennen (der Wergeland hadde publisert noen av sine barnedikt), og han hadde holdt gravtalen over dikteren. I 1850 ble han sogneprest i Leksvik i Nord-Trøndelag, og i 1863 i Nord-Aurdal i Valdres. I dette ekteskapet fikk hun barn.

Etter at Amalie var blitt fru Biørn, mistet hun kontakten med Wergeland-familien. Hun trådte for siste gang frem da hun la ned de første blomstene ved avdukingen av Wergeland-statuen i Studenterlunden 17. mai 1881.

Utgivelser

Skriftlig ikke-publisert materiale

Avbildninger

Kunstneriske portretter

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

Amalie Sofie Bekkevold
Historisk befolkningsregister-ID
pf01038074005668

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg