Faktaboks

Niels Andreas Biørn
Født
25. oktober 1807, Drammen
Død
14. august 1886

Niels Andreas Biørn var en norsk prest, skribent og redaktør.

Biørn var sønn av lensmannen i Lier, Christian Ludvig Schytz Biørn, og Maren Arctander. Han tok teologisk embetseksamen i 1833. Deretter virket han først som lærer og personellkapellan i Moss, inntil han i 1840 ble hjelpeprest hos stiftsprosten i Christiania. Han vikarierte flere steder som sogneprest, blant annet i Sørum, inntil han ble utnevnt til sogneprest i Leksvik i Nord-Trøndelag. Fra 1863 var han sogneprest i Nord-Aurdal.

Niels Andreas Biørn var Henrik Wergelands beste venn og forrettet i hans begravelse i 1845. Biørn var blitt enkemann året før, og i 1846 giftet han seg med Wergelands enke, Amalie Sofie Bekkevold.

Biørn utgav en rekke skrifter. Han var medredaktør for flere periodiske skrifter: Maadeholds-Tidende, Bladet for Huuslig Andakt og Asyl- og Skole-Tidende og eneredaktør av Børnevennen. Slik sett kan man si at han virket i Wergelands ånd.

Les mer i Store norske leksikon

Les mer

  • Fredrik Paasche: Norges litteratur. Fra 1814 til 1850-årene (1932)
  • Johan B. Rian: Leksvik kirke 300 år (1970)
  • Per J. Tømmeraas: Lexviken, Bygdehistorisk samling, nr. 2 (2001)

Kommentarer (1)

skrev Knut A. Rosvold

Artikkelen hører vel egentlig best hjemme under Den norske kirke.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg