Alvøyna

Artikkelstart

Alvøyna, øy i Øygarden kommune, Hordaland, nordvest for Bergen, ligger ut mot havet vest for Hjeltefjorden. Alvøyna er den største av øyene i kommunen, 12 km2 med 785 innbyggere (2017) inkludert tre mindre øyer i sørvest, Heggøyna, Dåvøyna og Rotevågsøyna, som alle har broforbindelse med Alvøyna. Strandstedet Tjeldstø som ligger ut mot Hjeltefjorden sørøst på øya, var administrasjonssenter i Øygarden frem til 2009.

Faktaboks

Etymologi
Førsteleddet av navnet Alvøyni er trolig dannet av norrønt alfr, ‘aur, grus’.

Alvøyna har ilandføring av olje fra blant annet Osebergfeltet ved rørledning til oljeterminal på Stura, en halvøy mot Hjeltefjorden i nordøst, i drift fra 1988.

Fv.561 fører fra Rv.555 på Sotra over øyrekka i Øygarden nordover til Alvøyna. Dette gir Alvøyna fastlandsforbindelse med Bergen. Videre nordover fører Fv.229 over Seløyna til Hellesøyna.

Øst på Alvøya, mellom Fv. 561 og Vestevågen, en arm av Hjeltefjorden, ligger Tjeldstømarka naturreservat, et 1061 daa stort våtmarksområde rundt Rotevatnet, Husvatnet og et utall mindre vann, opprettet 1995. En rekke fugler hekker i dette området, blant annet sangsvane og grågås. Her er store torvmyrer som i uminnelige tider har vært utnyttet til brensel.

Kart

Alvøyna
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg