Faktaboks

Alta museum

Alta museum – Verdensarvsenter for bergkunst

Offisielt navn
VERDENSARVSENTER FOR BERGKUNST- ALTA MUSEUM IKS
Organisasjonstype
Interkommunalt selskap
Forretningsadresse
Alta
Daglig leder
Jan Dølør
Styreleder
Anita Persen
Helleristninger Alta Museum
I den snøfrie delen av året kan man se de forskjellige helleristningene utendørs.
Alta museum ligger ved Altafjorden
Alta museum ligger ved Altafjorden i Hjemmeluft, rundt 5 km sørvest for sentrum av byen.

Alta museum er et museum som ligger i Alta kommune i Finnmark fylke. Det ble etablert i 1978 og ligger i Hjemmeluft, rundt 5 km sørvest for Alta sentrum. Museet er et verdensarvsenter for bergkunst, og er eid av Alta kommune og Finnmark fylkeskommune.

Museet er i hovedsak kjent for sine helleristninger, de eldste over 7000 år gamle. Det har som formål å være kompetansesenter for bergkunst og arbeider med bevaring, dokumentasjon og formidling av bergkunst i Finnmark.

Museet har både permanente og midlertidige utstillinger, en museumsbutikk og en kafé med utsikt over Altafjorden.

Utstillinger og samlinger

Den innendørs utstillingen er permanent og viser Altas historie fra steinalderen til i dag. Her finnes blant annet flere løse steinblokker med helleristninger og hellemalerier. I tillegg er det utstillinger om bergkunst, samisk og kvensk kultur, handel, nordlysforskning, laksefiske i Altaelva og tradisjonelle næringer i området.

Museet har også flere utstillinger som vises i kortere perioder gjennom året. I den snøfrie delen av året har museet tilrettelagt for stier der man se de forskjellige helleristningene utendørs. Her kan man oppleve Altas verdensarv via ulike guidetjenester. I sommermånedene arrangerer museet også ulike steinalderaktiviteter i helleristningsområdet.

Historie

De første helleristningene i Hjemmeluft ble oppdaget i 1973, og i dag er det registrert rundt 3000 helleristninger og andre gjenstander i Alta museum. Alta museum ble grunnlagt i 1978 og flyttet i 1991 inn i et nytt bygg i Hjemmeluft. Museet var i begynnelsen et kommunalt museum til det ble et interkommunalt selskap i 1997, eid av Alta kommune og Finnmark fylkeskommune med 50 prosent ansvarsandel hver.

I 1985 ble bergkunsten i Alta oppført på UNESCOs verdensarvliste. I 2014 lanserte senteret altarockart.no, et digitalt arkiv med bilder og informasjon om bergkunsten. I 2015 ble museet et autorisert verdensarvsenter gjennom Klima- og miljødepartementet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Alta museum
Sektorkode
6500 Kommuneforvaltningen
Næringskode(r)
91.022 Drift av kulturhistoriske museer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg