Almaraz
Almaraz kjernekraftverk
Almaraz
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Tajo
Kjølevann til kraftverket tas fra separat vannmagasin ved elven Tajo
Tajo
Av .
Lisens: public domain

Almaraz kjernekraftverk ligger i provinsen Cáceres i Spania, og har to kjernereaktorer med en samlet elektrisk ytelse på 2017 megawatt (MWₑ).

Kraftverket ligger ved Arrocampo Reservoar, 100 kilometer fra grensen mot Portugal. Vann til magasinet hentes fra elven Tajo, og brukes til å kjøle ned varmen som produseres i reaktorene. Magasinet er adskilt fra elven med en demning som sørger for et termisk skille slik at Tajo kan bli skånet for en mulig overoppheting.

Konstruksjon og ytelse

Arbeidet med å bygge reaktorene startet i 1973, og den første reaktoren kom i kommersiell drift i 1983. Kraftverket eies av Iberdrola med 53 prosent, Endesa 36 prosent og Gas Natural Fenosa 11 prosent. Hver reaktor har en termisk ytelse på 2947 MW. Med en termisk totalvirkningsgrad på 34,3 prosent får reaktorene en samlet elektrisk ytelse på rundt 2 gigawatt (GW). Årlig produksjon er i gjennomsnitt 15 terawattimer (TWh), som utgjør rundt 5,5 prosent av landets samlede produksjon av elektrisk energi.

Ulykker og kritikk

Kraftverket har vært utsatt for flere mindre uhell, som blant annet har medført lekkasje av radioaktivt vann. Det har også vært utslipp av vann med for høy temperatur, noe som har ført til fiskedød og redusert vannkvalitet. Disse hendelsene har utløst bekymringer i Portugal som ligger nedstrøms i elven Tajo. Da Spania i 2017 godkjente planer om å opprette et lager for radioaktivt avfall på stedet, ble saken brakt inn for behandling i EU med henvisning til manglende konsekvensutredning, slik reglene i EU tilsier. Møte mellom Portugal og Spania førte ikke fram, og i mai 2017 gjorde det portugisiske parlamentet et enstemmig vedtak om å gå inn for at kraftverket skulle stenges.

Stenging

Siden Almaraz er det eldste spanske kjernekraftverket som fremdeles er i drift, har det også pågått en diskusjon i Spania om hvor lenge kraftverket bør driftes. I november 2018 la den spanske regjeringen fram planer om å stenge kraftverket i 2023, men i februar 2019 kunngjorde eierne at de ville søke om forlenget driftstillatelse til 2028, noe som ble innvilget av spanske myndigheter i 2020.

KJERNEREAKTORER

Enhet/Type MWe Kap.f.1) Byggstart I drift
1/PWR 1011 85,8 % 1973 1983
2/PWR 1006 87,4 % 1973 1984
SUM 2017 86,6 % ... ...

1) Gjennomsnittlig kapasitetsfaktor

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg