Alexander Lernet-Holenia, østerriksk forfatter og oversetter, mest kjent for sine romaner hvor handlingen utspiller seg mot slutten av Donaumonarkiet.

Lernet-Holenia debuterte med lyrikk påvirket av Rainer Maria Rilke. Han skrev også en rekke teaterstykker, deriblant lystspill. Størst betydning i hans forfatterskap har imidlertid prosaen.

Hans romaner dreier seg ofte om Donaumonarkiets undergang, og handlingen utspiller seg gjerne i militære miljøer. Militære symboler står for fortidens storhet, for eksempel i romanen Die Standarte (1934), et av hans mest kjente verk, hvor det østerrikske keiserdømme er representert ved det militære symbolet. Novellen Der Baron Bagge (1936) regnes som et av de mest betydningsfulle verkene innenfor fantastisk litteratur i Østerrike. Das lyrische Gesamtwerk ble utgitt i 1989.

Lernet-Holenia var i 1969–1972 president i den østerrikske P.E.N.-klubben. Han trådte ut av den i protest mot tildelingen av Nobelprisen i litteratur til Heinrich Böll i 1972.

I sin samtid var Lernet-Holenia en svært mye lest, men også omdiskutert forfatter, fordi mange av hans verk ble sett på som underholdningslitteratur. Senere forskning interesserer seg særlig for hans bidrag til utviklingen av en fantastisk litteratur og sammenlikner ham med blant annet Leo Perutz.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.