Albert Laberge, kanadisk franskspråklig forfatter. Laberge hadde et pessimistisk livssyn. Han var særlig inspirert av Guy de Maupassants realisme og Emile Zolas naturalisme. Laberge ville først og fremst skildre menneskets grunnleggende tarvelighet og ondskap. Han gikk også lenger i skildringen av seksualitet enn andre fransk-kanadiske forfattere i samtiden. 

Laberges hovedverk er romanen La Scouine (1918), som han arbeidet på i over femten år. Tittelen er vanskelig å oversette; den er kallenavnet på en pike som ikke klarer å tilpasse seg miljøet på landsbygda der hun bor. Romanen er et angrep på myten om det gode livet på landet som særlig den katolske kirken spredte. Laberge skrev også noveller og fortellinger i samme stil, men disse fikk mindre utbredelse. I tillegg utgav han flere essaysamlinger om litteratur og billedkunst.

Laberge var lite kjent i samtiden, men på 1950-tallet ble La Scouine gjenoppdaget, og boken fikk fra da av stor betydning for utviklingen av fransk-kanadisk litteratur.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.