Faktaboks

Albert Laberge
Uttale
labˈɛrʒ
Født
1877
Død
1960
Albert Laberge
Albert Laberge
Av .

Albert Laberge var en kanadisk franskspråklig forfatter. Laberge hadde et pessimistisk livssyn. Han var særlig inspirert av Guy de Maupassants realisme og Émile Zolas naturalisme. Laberge ville først og fremst skildre menneskets grunnleggende tarvelighet og ondskap. Han gikk også lenger i skildringen av seksualitet enn andre fransk-kanadiske forfattere i samtiden.

Laberges hovedverk er romanen La Scouine (1918), som han arbeidet på i over femten år. Tittelen er vanskelig å oversette; den er kallenavnet på en pike som ikke klarer å tilpasse seg miljøet på landsbygda der hun bor. Romanen er et angrep på myten om det gode livet på landet som særlig den katolske kirken spredte. Laberge skrev også noveller og fortellinger i samme stil, men disse fikk mindre utbredelse. I tillegg utgav han flere essaysamlinger om litteratur og billedkunst.

Laberge var lite kjent i samtiden, men på 1950-tallet ble La Scouine gjenoppdaget, og boken fikk fra da av stor betydning for utviklingen av fransk-kanadisk litteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg