Albania (film)

Albansk filmfestival november 2012, Tirana
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Under kommunismen (1944-1991) hadde Albania en relativt stor filmproduksjon. Disse filmene som regel sosialrealistisk eller nasjonalromantisk innhold.

Etter diktaturets fall i 1991-92 har albansk film blitt svært mangfoldig, både i form og innhold, innen dokumentar, animasjon og spillefilm. Flere har vunnet priser internasjonalt, og mange er samarbeidsproduksjoner med utlandet. Generelt er albansk film den delen av albansk kulturliv som har mest samarbeid med nabolandene.

Et gjennomgangstema i spillefilmer fra de siste tjue årene er forskjellige sosiale problemer i overgangen fra kommunistdiktatur til demokrati og markedsøkonomi. Flere filmer tar opp temaer som emigrasjon, kriminalitet og gjenoppblomstringen av førkommunistiske tradisjoner som blodhevn. I mange er ironi og svart humor viktige virkemidler.

En av de albanske regissørene med størst internasjonal suksess er Gjergj Xhuvani (Slogans 2001, Dear Enemy 2004, East, West, East: The Final Sprint 2011). Hvert år avholdes flere internasjonale og albanske filmfestivaler i Tirana.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg