Folkemusikken har en sterk posisjon og har på grunn av den ubetydelige påvirkning fra andre industrialiserte land, bevart mange arkaiske særtrekk. Viktigst er vokalmusikken. I den gegisk språkelige  nordlige delen av landet fremføres den enstemmig, ofte akkompagnert av luttinstrument med lang hals. I sør eksistererer det også en rik flerstemmig folkesangtradisjon, med opptil fire stemmer, blant de som snakker toskisk. I danseorkestre brukes oboinstrument eller sekkepipe, og tromme. Innen gjetertradisjonen nyttes ulike typer treblåseinstrumenter.

Etter den annen verdenskrig har det utviklet seg en kunstmusikk, med orkestre og operaensembler i de større byene. Çesk Zadeja (1927 - 1997) regnes som albanias mest sentrale komponist. Han skrev blant annet symfonier og balletter, og var sentral i arbeidet med å etablere musikkonservatoriet i Tirana.

Urbanisert danse- og popmusikk, ofte med utspring fra Tirana, er påvirket av europeisk og afroamerikansk pop, og har hatt en økende popularitet i Albania de senere år. Sentrale utøvere er Merita Halili, Parashqevi Simaku og Myslim Leli, som også har fått et betydelig publikum regionalt, særlig blant i albanere i andre europeiske land.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.