Musikk i Albania

Tradisjonell albansk folkemusikk og dans
Albanske folkemusikere spiller luttinstrumentet çifteli.
Popmusikerne Rita Ndoci og Parashqevi Simaku

Artikkelstart

Albansk folkemusikk er særpreget og til dels arkaisk, som følge av en historisk begrenset kontakt med omverdenen. I etterkrigstiden har Albania også utviklet en urban popmusikk og et klassisk musikkliv etter modell fra andre vestlige land.

Folkemusikk

Folkemusikken har en sterk posisjon, og på grunn av den begrensede påvirkningen fra andre land har den bevart mange arkaiske særtrekk. Viktigst er vokalmusikken. I den gegiskspråklige nordlige delen av landet fremføres den enstemmig, ofte akkompagnert av çifteli, et lutt-instrument med lang hals. I sør finnes også en rik flerstemmig folkesangtradisjon, med opptil fire stemmer, blant de som snakker toskisk. I danseorkestre brukes oboinstrument eller sekkepipe, og tromme. Innen gjetertradisjonen brukes ulike typer treblåseinstrumenter.

Kunstmusikk

Etter andre verdenskrig har det utviklet seg en kunstmusikk, med orkestre og operaensembler i de større byene. Çesk Zadeja (1927–1997) regnes som Albanias mest sentrale komponist. Han skrev blant annet symfonier og balletter, og han var sentral i arbeidet med å etablere musikkonservatoriet i Tirana.

Populærmusikk

Urbanisert danse- og popmusikk, ofte med utspring fra Tirana, er påvirket av europeisk og amerikansk pop, og har hatt en økende popularitet i Albania de senere år. Sentrale utøvere er Merita Halili, Parashqevi Simaku og Myslim Leli, som også har fått et betydelig publikum internasjonalt, særlig blant albanere i andre europeiske land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg