Musikk i Albania

Folkemusikken har en sterk posisjon og har på grunn av den ubetydelige påvirkning fra andre industrialiserte land, bevart mange arkaiske særtrekk. Viktigst er vokalmusikken. I den gegisk språkelige nordlige delen av landet fremføres den enstemmig, ofte akkompagnert av luttinstrument med lang hals. I sør eksistererer det også en rik flerstemmig folkesangtradisjon, med opptil fire stemmer, blant de som snakker toskisk. I danseorkestre brukes oboinstrument eller sekkepipe, og tromme. Innen gjetertradisjonen nyttes ulike typer treblåseinstrumenter.

Etter den annen verdenskrig har det utviklet seg en kunstmusikk, med orkestre og operaensembler i de større byene. Çesk Zadeja (1927 – 1997) regnes som albanias mest sentrale komponist. Han skrev blant annet symfonier og balletter, og var sentral i arbeidet med å etablere musikkonservatoriet i Tirana.

Urbanisert danse- og popmusikk, ofte med utspring fra Tirana, er påvirket av europeisk og afroamerikansk pop, og har hatt en økende popularitet i Albania de senere år. Sentrale utøvere er Merita Halili, Parashqevi Simaku og Myslim Leli, som også har fått et betydelig publikum regionalt, særlig blant i albanere i andre europeiske land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg