I Albania følger utdanningen et 5-4-3-system, hvor barneskolen varer i 5 år, ungdomsskolen i 4 år og den videregående skolen i 3 år. I snitt forventes albanere å ha 11,8 års skolegang. 3,2 % av befolkningen over 15 år er analfabeter (UNDP 2015). 

Barneskolen og ungdomsskolen er obligatorisk og gratis for barn i alderen 6–14 år. De første ni årene i skolen gir elevene en grunnutdanning med språk, matematikk, samfunnsfag, naturfag, forming, kroppsøving og praktisk arbeid. Albansk er undervisningsspråket, mens engelskfransk og russisk er de viktigste fremmedspråkene. 

Store skolereformer ble introdusert i 1980- og 1990-årene. Alle undervisningsfag er forsøkt avpolitisert og gjort ideologisk nøytrale. I tillegg har nye fag som menneskerettigheter, demokrati, Europa-kunnskap og miljøvern kommet til.

Ifølge Verdensbanken begynner 89 % i den videregående skolen (2011). I grunnskolen er det 19,1 elever per lærer, og 3,3 % av BNP brukes på offentlig utdanning (UNDP 2015). 

Høyere utdanning tilbys ved en rekke fagskoler og universiteter. Et akademisk år varer i 30 uker og er delt inn i  semestre. I kjølvannet av Bologna-prosessen varer bachelorprogrammer i tre år, mens mastergradsprogrammer varer i to. Siden 2002 har Albania hatt en enorm økning i antall studenter og private universiteter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.