Skole og utdanning i Albania

Artikkelstart

I Albania følger utdanningen et 5-4-3-system, hvor barneskolen varer i 5 år, ungdomsskolen i 4 år og den videregående skolen i 3 år. I snitt forventes albanere å ha 11,8 års skolegang. 3,2 % av befolkningen over 15 år er analfabeter (UNDP 2015).

Grunnutdanning

Barneskolen og ungdomsskolen er obligatorisk og gratis for barn i alderen 6–14 år. De første ni årene i skolen gir elevene en grunnutdanning med språk, matematikk, samfunnsfag, naturfag, forming, kroppsøving og praktisk arbeid. Albansk er undervisningsspråket, mens engelsk, fransk og russisk er de viktigste fremmedspråkene.

Store skolereformer ble introdusert i 1980- og 1990-årene. Alle undervisningsfag er forsøkt avpolitisert og gjort ideologisk nøytrale. I tillegg har nye fag som menneskerettigheter, demokrati, Europa-kunnskap og miljøvern kommet til.

Ifølge Verdensbanken begynner 89 % i den videregående skolen (2011). I grunnskolen er det 19,1 elever per lærer, og 3,3 % av BNP brukes på offentlig utdanning (UNDP 2015).

Høyere utdanning

Høyere utdanning tilbys ved en rekke fagskoler og universiteter. Et akademisk år varer i 30 uker og er delt inn i semestre. I kjølvannet av Bologna-prosessen varer bachelorprogrammer i tre år, mens mastergradsprogrammer varer i to. Siden 2002 har Albania hatt en enorm økning i antall studenter og private universiteter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg