I Albania følger utdanningen et 5-4-3-system, hvor barneskolen varer i 5 år, ungdomsskolen i 4 år og den videregående skolen i 3 år. I snitt forventes albanere å ha 11,8 års skolegang. 3,2 % av befolkningen over 15 år er analfabeter (UNDP 2015). 

Barneskolen og ungdomsskolen er obligatorisk og gratis for barn i alderen 6–14 år. De første ni årene i skolen gir elevene en grunnutdanning med språk, matematikk, samfunnsfag, naturfag, forming, kroppsøving og praktisk arbeid. Albansk er undervisningsspråket, mens engelskfransk og russisk er de viktigste fremmedspråkene. 

Store skolereformer ble introdusert i 1980- og 1990-årene. Alle undervisningsfag er forsøkt avpolitisert og gjort ideologisk nøytrale. I tillegg har nye fag som menneskerettigheter, demokrati, Europa-kunnskap og miljøvern kommet til.

Ifølge Verdensbanken begynner 89 % i den videregående skolen (2011). I grunnskolen er det 19,1 elever per lærer, og 3,3 % av BNP brukes på offentlig utdanning (UNDP 2015). 

Høyere utdanning tilbys ved en rekke fagskoler og universiteter. Et akademisk år varer i 30 uker og er delt inn i  semestre. I kjølvannet av Bologna-prosessen varer bachelorprogrammer i tre år, mens mastergradsprogrammer varer i to. Siden 2002 har Albania hatt en enorm økning i antall studenter og private universiteter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.