Akhenaten som sfinx av Hans Ollermann. CC BY 2.0

Akhetaten var navnet på den nye hovedstaden kong Akhenaten lot bygge ca. 1340 fvt. i området som i dag kalles Amarna.

Byen ble bygget fra grunnen av i ørkenen som et ledd i hans religiøse, kulturelle og indrepolitiske revolusjon. Byens grunnplan er forholdsvis godt bevart, da stedet ble forlatt kort etter Akhenatens død.

Det er siden 1842 foretatt flere utgravninger. Byen er sentrert rundt en prosesjonsvei og inneholder videre et større og et mindre tempel til solguden Aten med hundrevis av offerbord under åpen himmel, et kongepalass med viktige freskobilder og til slutt selve byanlegget med brede gater med fornemmes villaer på hver side. Rundplastikk, relieff og maleri viser en for Akhenatens regjeringstid eiendommelig, naturalistisk stil, som skyldes impulser fra kongen selv.

Av stor betydning var funnet av statsarkivet i 1887, bestående av kileskriftstavler som representerer kongens brevveksling med Lilleasias fyrster (utgitt og fortolket 1910–15 av den norske assyriolog J. A. Knudtzon).

I fjellene nær byen er det funnet klippegraver, blant annet for den kongelige familie. Nær gravene er det funnet en by for de mange arbeidere i Akhenatens omfattende byggevirksomhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.