Akhenaten som sfinx
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Akhetaten var navnet på den nye hovedstaden kong Akhenaten lot bygge ca. 1340 fvt. i området som i dag kalles Amarna.

Faktaboks

Etymologi
Egyptisk for ‘Atens horisont’

Byen ble bygget fra grunnen av i ørkenen som et ledd i hans religiøse, kulturelle og indrepolitiske revolusjon. Byens grunnplan er forholdsvis godt bevart, da stedet ble forlatt kort etter Akhenatens død.

Utgravinger

Det er siden 1842 foretatt flere utgravninger. Byen er sentrert rundt en prosesjonsvei og inneholder videre et større og et mindre tempel til solguden Aten med hundrevis av offerbord under åpen himmel, et kongepalass med viktige freskobilder og til slutt selve byanlegget med brede gater med fornemmes villaer på hver side. Rundplastikk, relieff og maleri viser en for Akhenatens regjeringstid eiendommelig, naturalistisk stil, som skyldes impulser fra kongen selv.

Av stor betydning var funnet av statsarkivet i 1887, bestående av kileskriftstavler som representerer kongens brevveksling med Lilleasias fyrster (utgitt og fortolket 1910–15 av den norske assyriolog J. A. Knudtzon).

I fjellene nær byen er det funnet klippegraver, blant annet for den kongelige familie. Nær gravene er det funnet en by for de mange arbeidere i Akhenatens omfattende byggevirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg