Ahmed Umar

Faktaboks

Ahmed Umar
Født
10. februar 1988
Ahmed Umar, 2020
Selvportrett
Av .

Artikkelstart

Ahmed Umar er en norsk-sudansk kunstner som arbeider med blant annet keramikk, smykker, performance og trykk. Umar er opprinnelig fra Sudan og flyttet til Norge som politisk flyktning i 2008. Arbeidene hans er ofte inspirert av erfaringer fra oppveksten samt dynamikkene som oppstår i bruddet med ett land og tilpasningen til et annet.

Umar mobiliserer ulike politiske og kulturelle referanser som utforsker komplekse forhold mellom identitet, autoritet og egen historie. Seksualitet samt hans opplevelser av å leve i et samfunn strukturert rundt religion er spesielt tilbakevendende temaer i arbeidene. Hans personlige erfaringer knyttet til å være den første personen i Sudans offentlighet som sto frem som homofil er både tema i kunstnerskapet og noe som har gjort ham til et ansikt for mange LHBT+-personer i Sudan, hvor homofili kan straffes med døden.

Umars arbeider tar ofte sikte på sosial kritikk hvor forskjellige materielle uttrykk spiller sammen med undertoner av hans nubiske visuelle arv. Arabisk kalligrafi er også et gjengående element, i tillegg til temaer rundt beskyttelse.

Kunstnerskap

Ahmed Umar har en mastergrad i medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo (2016), og har hatt utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner i Norge. Umar har blant annet stilt ut ved Kunstnernes Hus, Kulturhistorisk Museum (Oslo) og Hannah Ryggen-triennalen. Umars arbeider har blitt innkjøpt av blant annet Drammens Museum for kunst og kulturhistorie og Oslo Kommunes Kunstsamling.

Utvalgte arbeider

Hijab (Annual Protection), 2017
Hijab (Annual Protection) 2017
Av .

Umars Skulptur (2014) ble tatt inn i Nasjonalmuseets samling i 2019.

Av /Annar Bjørgli (foto)/Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 4.0

Hijab (Annual Protection) (2017) er et verk som består av 365 talismaner – en for hver dag i året – og er hektet sammen på en 36 meter lang snor av lær. Verket tar utgangspunkt i talismanskikken slik den ble praktisert som ritual og håndverk i hans barndomshjem som er en del av sufismen, en gammel islamsk mysterietradisjon. Som gjenstand eller smykke antas talismanen å gi eieren beskyttelse mot det onde og bringe hell og lykke, og skal tradisjonelt inneholde en liten bønn. Ordet hijab betyr 'beskyttelse' på klassisk arabisk, og Umar har med dette verket skapt en «beskyttelsesamulett» for hver eneste dag i året.

Kunstverket får en foruroligende aktualitet ved seg når man tar i betraktning at det å være homofil kan straffes med døden i Sudan. I tillegg representerer verket en kulturell tradisjon som ikke lenger er respektert i landet, da slike amuletter ses på som hedenske og dermed blasfemiske ifølge den nåværende islamske lovgivningen i Sudan.

Utmerkelser

Umar har mottatt Scheiblers kunsthåndverkpris i 2018 og debutantprisen for sin installasjon Hijab (Annual Protection) ved Årsutstillingen for norske kunsthåndtverkere i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg