Overkambrisk kalkstein som nesten utelukkende består av skall av Agnostus pisiformis.

. fri

Utdødd leddyrorden vanligvis klassifisert sammen med trilobittene, men har også blitt ansett å være mer i slekt med krepsdyrene.

Skall av kalk. Cephalon (hodeskjoldet) og pygidiet (haleskjoldet) like store, og ganske like hverandre, Kroppen mellom disse to har bare to ledd. Dyrene levde sannsynligvis konstant sammenrullet slik at fronten av hodet og bakkanten av halen lå nær hverandre. Funksjonelt ligner dette på leveviset hos muslingkreps som har to skall på hver side av hodet som kan lukkes.

Agnostidene finnes ofte over store områder og levde derfor planktonisk. De oppsto i slutten av underkambrium og utviklet seg raskt i mellom-, og overkambrium og er derfor viktige ledefossiler i disse tidsperiodene. Gruppen levde gjennom hele ordovicium, men var sjeldne og mindre utbredt.

Den mest kjente agnostiden er Agnostus pisiformis fra nederste overkambrium i Skandinavia, hvor den kan danne tykke lag kalkstein som bare består av skall av dette dyret. På Kinnekulle i Sverige har man funnet eksemplarer med alle ben og antenner bevart, slik at denne arten sannsynligvis er et  av de mest detaljert kjente fossile leddyrene som finnes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.