Kart
Utsnitt av svalbardkart som viser Adventdalen

Adventdalen er en stor åpen dal på Svalbard som løper fra innerst i Adventfjorden sørøst og østover i en lengde av 30 kilometer. Dalen er 3,5–4 kilometer bred på mye av sin lengde. Adventelva renner gjennom dalen og har sitt utgangspunkt i fjellene Slottet og Tronfjellet på vannskillet til Reindalen i sør.

Navn

Navnet skal ha sin opprinnelse i det engelske navnet for Adventfjorden, «Adventure Bay», som viste til hvalfangerskipet Adventure som var i Isfjorden i 1656. Dalen ble oppkalt etter fjorden i en ekspedisjonsrapport fra 1896 ved den svenske geologen Gerard De Geer (1858–1943) og videre i Svalbardkommissærens kart i rapporten av 1927, hvor eiendomskrav for mineralutvinning ble gjennomgått etter at Svalbardtraktaten trådte i kraft i 1925.

Adventdalen i dag

Landskap Svalbard
Oversikt over Adventdalen fra Gruve 7-fjellet mot Adventfjorden. Rett under fjellet t.v. ser en hundegårder, så en del av Gruve 6-anlegget og taubanen mot Longyearbyen. Veien strekker seg i midten mot fjorden, med Isdammen øverste t.v.
Landskap Svalbard

Dalen er en viktig ferdselsåre i dag. Longyearbyen ligger ved munningen av dalen der elven møter fjorden i et stort våtmarksområde. Om vinteren går snøscooter- og hundesledeløyper ut fra Longyearbyen langs dalen. Svalbards lengste bilvei på cirka 13,5 kilometer går langs sørsiden av dalen fra Gruve 7 innover i dalen og til Longyearbyen. Veien er primært for transport av kullet som Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (SNSK) tar ut fra Gruve 7.

Langs veien fra Longyearbyen og mot Gruve 7 passeres de tidligere SNSK-gruvene Gruve 5 og 6, samt det fredede taubaneanlegget som transporterte i sin tid kullet fra gruvene til Taubanesentralen i Longyearbyen og derfra videre til utskipningsanlegget på Hotellneset ved dagens flyplass.

På toppen av Gruve 7-fjellet (Breinosa) ligger EISCAT vitenskapelig radaranlegg og Kjell Henriksen nordlysobservatoriet. Ved munningen av Bolterdalen ved foten av Breinosa er det etablert hundegårder for turistaktiviteter. Det finnes også hundegårder like ved starten på Longyearbyen-bebyggelsen. Her hekker det også mange ærfugler som får en viss beskyttelse fra reven ved nærheten til hundene.

Isdammen, som ligger inntil sørsiden av veien like ut fra Longyearbyen, er et oppdemt vann som er hovedvannkilden for bebyggelsen.

På nordsiden av dalen ligger Operafjellet hvor et russisk passasjerfly med 141 mennesker ombord styrtet i fjellet under innflyving til Svalbard lufthavn 29. august 1996.

Dyre- og fugleliv

Der Adventelva renner ut i Adventfjorden er det dannet et stort våtmarksområde der elven sprer seg utover hele dalens bredde i et stort og grunt delta. Dette er et av de viktigste våtmarksområdene på Svalbard for en lang rekke vannfuglarter i forbindelse med beiting, hekking, trekk og rasting. Det er blitt registrert over 70 vannfuglarter her, som er flere enn noe annet sted på øygruppen. Svalbardrype finnes også i dalsidene.

Fjellreven er naturlig nok etablert i området og tar til seg fra fuglekoloniene, mens bestanden av svalbardrein i dalen er blitt telt hvert år siden 1979 og har vokst fra 457 observerte i 1979 til 1413 i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg