Adama Barrow
Adama Barrow er Gambias president siden 2017.

Adama Barrow er en gambisk politiker og forretningsmann, som siden 2017 er Gambias president.

Bakgrunn

Barrow er fra den indre delen av Gambia, født bare dager før Gambias uavhengighet fra Storbritannia i 1965. Han jobbet seg opp til å bli salgssjef i et energiselskap, før han på begynnelsen av 2000-tallet dro til Storbritannia for å studere eiendomsmegling. I denne perioden jobbet han også som sikkerhetsvakt, for å finansiere studiene sine. I 2006 flyttet han tilbake til Gambia og stiftet Majum Real Estate som han ledet fram til 2016.

Politisk karriere

Barrow var kasserer i det største opposisjonspartiet United Democratic Party (UDP) siden 2013. I april 2016 ble UDPs leder, Ousainou Darboe, arrestert, og den inntil da relativt ukjente Barrow ble valgt som ny leder og presidentkandidat til valget i desember 2016. I oktober kom syv opposisjonspartier sammen og støttet Adama Barrow som deres kandidat. Han trakk seg da som leder for UDP og stilte utelukkende som opposisjonens kandidat. Barrow vant overraskende valget mot den autoritære Yahya Jammeh, men nektet først å gi fra seg makten. Først etter at Senegal-ledede ECOWAS-styrker gikk inn i Gambia med mål om å avsette presidenten, trakk Jammeh seg, og Barrow overtok embetet.

President

Som president har Adama Barrow hatt det vanskelige oppdraget med å bygge opp landet økonomisk etter mange år med korrupsjon og økonomisk krise. Han har signert flere avtaler med blant annet EU for å øke den økonomiske aktiviteten og tiltrekke seg investeringer og bistand. Gambia har også reversert en mengde av Jammehs kontroversielle avgjørelser og dermed blitt medlem av Den internasjonale straffedomstolen, og Samveldet av nasjoner igjen, og kvittet seg med tittelen 'Islamsk republikk'.

Som president har Barrow likevel blitt møtt med mye kritikk blant annet for manglende økonomisk framgang, og for å ville fengsle kritikere, blant dem professor i statsvitenskap Ismaila Ceesay.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg