Yahya Jammeh var Gambias president fra 1996 til 2017. Han styrte landet med hard hånd, og sa fra seg presidentembetet først etter at utenlandske tropper tok seg inn i landet etter at han tapte valget i 2017.

Yahya Jammeh av U.S. Department of State. Falt i det fri (Public domain)

Yahya Jammeh er gambisk politiker og løytnant, som var Gambias president fra 1996 til 2017. Jammeh styrte i denne perioden Gambia med hard hånd, og nektet først å gå av som president etter å ha tapt valget i 2016, men ble presset til dette da en regional militærstyrke inntok landet for å avsette ham.

Yahya Jammeh er fra en fattig familie i landsbyen Kanilai, på grensen til Senegal. Han gikk inn i hæren som menig i 1984, og jobbet blant annet tett på daværende president, Dawda Jawara. I 1992 ble han forfremmet til løytnant.

22. juli 1994 gjennomførte en liten gruppe soldater med Jammeh i spissen et militærkupp mot Jawara. Kuppet ble gjennomført uten voldsutgytelse, og førte til opprettelsen av Armed Forces Provisional Ruling Council som regjerte Gambia fram til 1996, med Jammeh som formann. Rådet annonserte at en overgang til sivilt styre skulle komme innen fire år. En måned før valget i 1996 sa Yahya Jammeh fra seg sin rolle i hæren.

Jammeh vant valget i 1996, og videre i 2001, 2006 og 2011. Hans nystartete parti Alliance for Patriotic Reorientation and Construction vant parlamentsvalgene i 1997, 2002, 2007 og 2012, ofte ved utstrakt valgfusk. Jammehs styre utviklet seg raskt til et diktatur, med massive menneskerettighetsbrudd, brudd på pressefrihet, arrestasjoner av opposisjonelle og angrep på seksuelle minoriteter. Jammeh trakk Gambia ut av Samveldet av nasjoner i 2013, og fulgte opp sin anti-koloni politikk med å erklære at Gambia var en «islamsk republikk» i 2015. Jammeh er likevel anerkjent for å ha bedret kvinners og barns rettigheter ved å forby både kjønnslemlestelse og barneekteskap.

I desember 2016 tapte Yahya Jammeh presidentvalget for Adama Barrow. Han gratulerte først Barrow med seieren, men trakk dette senere tilbake og anklaget sin motstander for valgfusk, og klaget saken inn til gambisk høyesterett. ECOWAS-styrker, ledet av soldater fra Senegal og Nigeria, inntok landet og ga Jammeh frist til 17. januar 2017 med å trekke seg. 21. januar gikk han av, og flyktet til Ekvatorial Guinea. Jammehs bankkonti har senere blitt fryst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.