Yahya Jammeh

Faktaboks

Yahya Jammeh
Født
25. mai 1965, Kanilai
Yahya Jammeh var Gambias president fra 1996 til 2017. Han styrte landet med hard hånd, og sa fra seg presidentembetet først etter at utenlandske tropper tok seg inn i landet etter at han tapte valget i 2017.

Artikkelstart

Yahya Jammeh er gambisk politiker og løytnant, som var Gambias president fra 1996 til 2017. Jammeh styrte i denne perioden Gambia med hard hånd, og nektet først å gå av som president etter å ha tapt valget i 2016, men ble presset til dette da en regional militærstyrke inntok landet for å avsette ham.

Bakgrunn

Yahya Jammeh er fra en fattig familie i landsbyen Kanilai, på grensen til Senegal. Han gikk inn i hæren som menig i 1984, og jobbet blant annet tett på daværende president Dawda Jawara. I 1992 ble han forfremmet til løytnant.

Vei til makten

22. juli 1994 gjennomførte en liten gruppe soldater med Jammeh i spissen et militærkupp mot Jawara. Kuppet ble gjennomført uten voldsutgytelse, og førte til opprettelsen av Armed Forces Provisional Ruling Council, som regjerte Gambia fram til 1996, med Jammeh som formann. Rådet annonserte at en overgang til sivilt styre skulle komme innen fire år. En måned før valget i 1996 sa Yahya Jammeh fra seg sin rolle i hæren.

President

Jammeh vant valget i 1996, og videre i 2001, 2006 og 2011. Hans nystartede parti Alliance for Patriotic Reorientation and Construction vant parlamentsvalgene i 1997, 2002, 2007 og 2012, ofte ved utstrakt valgfusk. Jammehs styre utviklet seg raskt til et diktatur, med massive menneskerettighetsbrudd, brudd på pressefrihet, arrestasjoner av opposisjonelle og angrep på seksuelle minoriteter. Jammeh trakk Gambia ut av Samveldet av nasjoner i 2013, og fulgte opp sin anti-kolonipolitikk med i 2015 å erklære at Gambia var en «islamsk republikk». Jammeh er likevel anerkjent for å ha bedret kvinners og barns rettigheter ved å forby både kjønnslemlestelse og barneekteskap.

Avgang

I desember 2016 tapte Yahya Jammeh presidentvalget for Adama Barrow. Han gratulerte først Barrow med seieren, men trakk dette senere tilbake og anklaget sin motstander for valgfusk, og klaget saken inn til gambisk høyesterett. ECOWAS-styrker, ledet av soldater fra Senegal og Nigeria, inntok landet og ga Jammeh frist til 17. januar 2017 med å trekke seg. 21. januar gikk han av, og flyktet til Ekvatorial Guinea. Jammehs bankkonti har senere blitt fryst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg