åttearmede blekkspruter

Octopus vulgaris
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Papirbåt i Naturhistorisk museum, Oslo.

Artikkelstart

Åttearmede blekkspruter er blekkspruter i orden Octopoda. De har åtte armer, som danner en krans rundt munnen, og mangler de to tentaklene som er typisk for tiarmede blekkspruter. Det finnes om lag 300 arter blekkspruter i verden, og kun en av disse finnes langs Norges kyst, vanlig åttearmet blekksprut.

Faktaboks

Også kjent som

Octopoda

Beskrivelse

Armene hos åttearmede blekkspruter har en eller to rader med sugekopper, og er ofte forbundet med en tynn hud i halve sin lengde. Kroppen er kort og rund, oftest uten finner, og mangler innvendig skall. Munnen er utstyrt med et kraftig nebb.

Vanlig åttearmet blekksprut (Eledone cirrhosa)

Vanlig åttearmet blekksprut (Eledone cirrhosa) er den eneste representanten for åttearmede blekkspruter langs våre kyster. Foruten langs norskekysten på Vestlandet og i Nordland, har den stor utbredelse i det nordlige Atlanterhavet.

Den kan bli 50 centimeter lang, og er gulbrun med rødbrune flekker. Armene har bare en rad med sugeskåler. Lever gjerne på hard bunn, og på forholdsvis grunt vann. Den lever av krepsdyr, muslinger og åtsler på bunnen.

Arten kan gjerne spises, men har ingen fiskerimessig betydning.

Octopus vulgaris

Kroppen til Octopus vulgaris blir 25 centimeter, og armene kan bli over en meter lange. De har to rader med sugeskåler. Fargene er lyse, men de kan også bli røde. Disse blekksprutene lever av krabber, snegler og muslinger. De lammer sitt bytte med gift fra kjertler i munnen. Hunnen skjuler seg gjerne i hulrom på bunnen av havet, og beskytter eggene sine som legges der.

I likhet med andre blekkspruter har denne arten store øyne og en velutviklet hjerne. I laboratorieforsøk er det vist et den har stor evne til å lære og til å huske det den har lært.

Octopus vulgaris fiskes i store mengder langs vestkysten av Afrika, og spises også i Middelhavslandene. Denne har ikke norsk navn, men etter det vitenskapelige kunne den også kalles vanlig åttearmet blekksprut. Den er en av de vanligste blekksprutene, og har en meget stor verdensomfattende utbredelse i tropiske og tempererte områder. I Atlanterhavet finnes den nord til England. I følge Artsdatabanken har vi ingen registrerte funn fra Norge.

Papirbåt, Argonauta argo, hører også til de åttearmede blekkspruter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg