Argonauta argo
Papirbåt i Naturhistorisk museum, Oslo.

Papirbåt, Argonauta argo, er en art av blekkspruter i ordenen åttearmete blekkspruter (Octopoda). Hos dem er det utviklet et slags sekundært skall, som ikke har sammenheng med blekksprutenes opprinnelige skall.

Faktaboks

Uttale
papˈirbåt
Vitenskapelig navn
Argonauta argo
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

De to bakerste armene hos hunnene er bladformete mot spissen og har egne kjertler som utskiller et vakkert, båtlignende, papirtynt kalkskall. Her legger hun eggene, og forer opp sitt avkom når de klekker. Skallet kan være 20 centimeter i diameter. Hunnen selv kan bli over 20 centimeter lang, mens hannen er liten, kanskje bare 1,5 centimeter, og uten skall. Under paring fører han en av armene inn i hunnen, og den brekker av.

Papirbåt lever pelagisk i tempererte deler av Atlanterhavet og Middelhavet. Argonauta argo er den største av seks nålevende arter innen en egen familie (Argonautidae). De er utbredt i tropiske og subtropiske områder. Det er ikke registrert funn fra norske farvann.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

papirbåt
Argonauta argo
GBIF-ID
5189614

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg