Faktaboks

Uttale
meghˈalaya
Meghalaya

Kart over India med Meghalaya markert i rødt.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Meghalaya er en delstat i det nordøstlige India, med grenser i nord og øst mot Assam og i sør og vest mot Bangladesh. Delstaten har et areal på 22 429 kvadratkilometer og omtrent 2 966 000 innbyggere (2011). Hovedstaden er Shillong.

Natur

Meghalaya omfatter et ås- og fjelland mellom Brahmaputra og Bengalske lavland, med Khasi Hills (1924 meter over havet) i øst og Garo Hills (1412 meter over havet) i vest. Klimaet er mildt; monsunen bringer store nedbørmengder til sørskråningene av fjellene. Enkelte av disse hører til Jordens mest nedbørrike steder, for eksempel Cherrapunji med sine 11 430 millimeter i året.

Befolkning

Størstedelen av befolkningen består av ulike stammefolk («hill tribes») som tilhører den tibeto-burmanske språkgruppe, hvorav flesteparten er hinduer eller kristne.

Næringsliv

Jordbruket er viktigste næringsvei og sysselsetter omtrent 70 prosent av befolkningen. Det dyrkes blant annet hirse, ris, mais, søtpoteter, bomull, grønnsaker og frukt (appelsiner, bananer, ananas). Tradisjonelle driftsmetoder, blant annet svedjebruk, har imidlertid ført til utpining av jorden. Industrien er relativt lite utviklet, og er hovedsakelig basert på foredling av varer fra jordbruket. Noe bergverksindustri (kull og kalkstein) og skogbruk.

Historie

Stammefolkene i Meghalaya stod nominelt under britisk styre under den britiske koloniperioden, men opprettholdt en stor grad av selvstendighet. Området ble lagt under Assam og ble skilt ut som egen stat i 1972.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg