Høylandteppet

Høylandteppet. De tre konger drar til Betlehem med gaver til Jesusbarnet. Utsnittet viser den ene halvdelen av teppet.

Av /KF-arkiv ※.

Høylandteppet er en brodert veggtekstil, en refil, antakelig fra første halvdel av 1200-tallet. Teppet kommer fra Høylandet kirke i Trøndelag og er er vel 2 meter langt, men har opprinnelig vært lengre.

Teppet viser scener fra de hellige tre kongers historie: kongene som rir til Betlehem, overleveringen av gaver til Jesusbarnet, samt kongenes drøm. Bunnen er av rødt ullstoff, og figurene har konturer av hvitt lingarn i kontursting. De er utfylt med smøyg, sydd delvis med blått, gult og grønt ullgarn og delvis med hvitt lingarn. Teppet er etter alt å dømme et profesjonelt atelierarbeid, muligens utført på grunnlag av engelske forbilder.

I 1985 fikk Statens lærerskole i forming en forespørsel fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider om å lage en rekonstruksjon av teppet. Arbeidet, som ble ledet av Turid Svarstad Flø, kom i gang i 1987 og teppet var ferdig i 1993. Originalen befinner seg på Vitenskapsmuseet i Trondheim, mens en kopi befinner seg i Høylandet kirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg