Argyroneta aquatica

Argyroneta aquatica, vannedderkopp. Foto fra: Vorup Enge

Argyroneta aquatica

Argyroneta aquatica, vannedderkopp. Foto fra: Vorup Enge

Vannedderkopp er en stor, vannlevende edderkoppart i familien ullspinnedderkopper (Dictynidae). Den har en vid utbredelse i Europa og Asia. Arten finnes spredt over det meste av Norge, men det foreligger få funn på Vestlandet og nord for Trøndelag.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Argyroneta aquatica
Beskrevet av
(Clerck, 1757)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Hannen er med sine 10–15 millimeter større enn hunnen, noe som er uvanlig blant edderkopper. Hunnen blir 8–12 millimeter. Fargen er mørk brun, men den kan få et sølvglinsende skjær når den henter luftbobler i vannflaten og disse boblene blir fanget i et tett lag med vannavstøtende hår på beina og bakkroppen.

Levevis

Vannedderkoppen lever i vegetasjonsrike ferskvann, og er den eneste edderkoppen som lever under vann. Nede i vannet spinner den en sekkelignende dykkerklokke av silke. Denne fylles opp med luftbobler som den henter i overflaten. I dykkerklokka oppholder den seg mens den fordøyer byttedyrene (insektlarver og små krepsdyr). Her skjer også paringen. Hunnen legger 30–70 egg inne i sin dykkerklokke.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vannedderkopp
Argyroneta aquatica
Artsdatabanken-ID
2561
GBIF-ID
2179068

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg