Ullspinnedderkopper er en familie av edderkopper. På verdensbasis er det beskrevet 566 arter, men i den norske faunaen er bare 15 arter påvist. De er funnet over stort sett hele landet.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dictynidae
Beskrevet av

O. Pickard-Cambridge, 1871

Beskrivelse

Om vi ser bort fra den store vannedderrkoppen, er de øvrige medlemmene av familien små. Alle er mindre enn 4 millimeter lange, og de fleste artene er vanskelig å skille fra hverandre.

Fangstnett

Ullspinneddderkoppene spinner et uregelmessig fangstnett som kan minne om ull. Nettet plasseres på bakken eller i lav vegetasjon. Selve grunnstammen i nettet er permanent, og det påbygges og utbedres daglig.

Norske arter

Røsslyngedderkoppen (Dictyna arundinacea) er den vanligste arten i Norge. Den kan påtreffes fra begynnelsen av mai til midten av oktober spredt over hele landet. Kroppslengden er 2-3,5 millimeter, og den kan kjennes på fem gråfargete hårstriper på hodet. Den foretrekker å spinne fangstnett i tørre, gjerne døde planter.

Vannedderkoppen (Argyroneta aquatica) er med sine 10–15 millimeter mye større enn de andre ullspinnedderkoppene. Vannedderkoppen finnes spredt over det meste av landet og er den eneste edderkopp som lever under vann.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ullspinnedderkopper
Dictynidae

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg