Fisjonsreaktor, kjernereaktor der kjerneenergi frigjøres ved hjelp av en kontrollert fisjonsprosess og overføres til annen form for energi, vanligvis varmeenergi, for videre anvendelse.

Fisjonsreaktoren er den viktigste delen av et kjernekraftverk. Reaktoren består av brenselstaver av anriket uran, kontrollstaver av bor eller kadmium samt en moderator. Moderatorens oppgave er å bremse nøytronene, og kan være vanlig vann, tungtvann eller grafitt. Varmen som utvikles i reaktoren blir ofte brukt til å produsere vanndamp som driver dampturbiner som i sin tur driver generatorer

De fleste fisjonsreaktorer brukes i kjernekraftverk, men reaktorene brukes også til andre formål som framdrift av skip, fjernvarme, produksjon av ferskvann samt en rekke forskningsformål.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. februar 2017 skrev Benjamin Hoff

Hvorfor bruker en anriket uran i en Fisjonsreaktor ?

20. februar 2017 svarte Knut Hofstad

For å holde kjedereaksjonene i gang må uran anrikes med en større andel U235 enn det som finnes i naturlig tilstand. Dette er mer utførlig beskrevet i artikkelen om kjernereaktor. Men det er riktig at for enkelte termiske reaktorer er dette unødvendig (se omtale av tungtvannsreaktor).

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.