trykkvannsreaktor
Trykkvannsreaktoren er den mest brukte fisjonsreaktoren. Prinsippskissen viser de viktigste komponentene og energiomsetningselementene. I trykkvanns- og kokvannsreaktorer brukes vanlig vann som moderator og kjølemiddel.
Av /Store norske leksikon ※.

Fisjonsreaktor er en kategori av kjernereaktorer der kjerneenergi frigjøres ved hjelp av en kontrollert fisjonsprosess.

Begrepet fisjonsreaktor brukes for å skille den fra fusjonsreaktor, som også er en nukleær reaktor. Mens fisjonsreaktoren produserer termisk energi (varme) ved å spalte tunge atomer i mindre deler, er energiproduksjonen i fusjonsrektoren basert på at kjerneenergi frigjøres gjennom en kontrollert fusjonsprosess, der to lette atomkjerner slår seg sammen til en tyngre kjerne.

For de fleste praktiske formål er fisjonsreaktor i dag det samme som kjernereaktor. Reaktoren består av brenselstaver av anriket uran, kontrollstaver av bor eller kadmium samt en moderator. Moderatorens oppgave er å bremse nøytronene, og kan være vanlig vann, tungtvann eller grafitt.

Nesten alle dagens kjernekraftverk er basert på bruk av én eller flere fisjonsreaktorer. Ved siden av kjernekraftverk kan en fisjonsreaktor også brukes til andre formål som framdrift av skip, produksjon av fjernvarme og varme for industri, produksjon av ferskvann samt en rekke forskningsformål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Benjamin Hoff

Hvorfor bruker en anriket uran i en Fisjonsreaktor ?

svarte Knut Hofstad

For å holde kjedereaksjonene i gang må uran anrikes med en større andel U235 enn det som finnes i naturlig tilstand. Dette er mer utførlig beskrevet i artikkelen om kjernereaktor. Men det er riktig at for enkelte termiske reaktorer er dette unødvendig (se omtale av tungtvannsreaktor).

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg