Trommesyke er en livstruende tilstand hos drøvtyggere med abnorm utspiling av vomma som følge av opphoping av gass.

Under gjæringsprosessene i vomma dannes det normalt store mengder metan og karbondioksid, hos voksen ku 800–1400 liter per døgn. Normalt samles gassen i form av en stor blære øverst i vomma. Når trykket øker, utløses det en refleks og gassen slippes ut gjennom spiserøret. Trommesyken har to hovedårsaker: et fremmedlegeme, for eksempel kålrot, som setter seg fast i spiserøret og hindrer gassen i å slippe ut, eller feilgjæring og opptak av større mengder hurtiggjærende fôr. Under slike forhold fordeler gassen seg i småblærer i vominnholdet, danner et skum, og hindres i å stige til overflaten.

Trommesyke er meget smertefult, og uten behandling vil dyrene dø i løpet av få timer som følge av sirkulasjonssvikt. Veterinær bør tilkalles øyeblikkelig, men i ytterste nødsfall kan liv av og til reddes ved at dyret stikkes i venstre flanke med en skarp tollekniv (vomstikk) for å frigjøre gassen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg