Landsby på Kiriwina

Trobriandere er befolkningen på Kiriwinaøyene (tidligere Trobriandøyene) i Papua Ny-Guinea, og teller anslagsvis 51 880 (UNFPA 2021). Benevnelsen på folkegruppen stammer fra navngivelsen på øygruppa etter en fransk oppdager som besøkte dem i 1793. Språket som snakkes på øyene er austronesisk og kalles kilivila.

Faktaboks

Også kjent som

kilivila; kiriwina

Sosialantropologiske studier

Bronislaw Malinowski med trobriandere.

Trobriandernes samfunnsliv og kultur ble inngående studert av sosialantropologen Bronislaw Malinowski 1915–1916 og 1917–1918, og gjennom hans arbeid spilte de en stor rolle i samfunnsvitenskapelig debatt, særlig i mellomkrigstiden. Det sies gjerne at det langvarige sosialantropologiske feltarbeidet med deltagende observasjon som metode hadde sitt opphav i Malinowskis opphold hos trobrianderne.

Med utgangspunkt i studiene av trobriandernes familie- og seksualliv og autoritetssystem satte Malinowski også spørsmålstegn ved mange generaliseringer i samtidig psykoanalytisk teori, for eksempel ved Freuds påstander om ødipuskompleksets allmenngyldighet.

Blant sosialantropologer har det særlig vært gave- og byttehandelsystemet (kula) som trobrianderne har med sine naboer, som har blitt inngående studert og dokumentert. Kula og analysene av dette systemet har blitt en viktig referanse for de fleste studier av gaveutveksling, blant annet gjennom Marcel Mauss og hans kjente essay om "gaven": Essai sur le don (1925).

Den amerikanske antropologen Anette Weiner gjorde feltarbeid på Kiriwina på 1970- og 80-tallet og bidro til å utvide forståelsen av trobriandernes kultur, ikke minst hvilken rolle kvinnene hadde i gaveutvekslingen beskrevet av Malinowski.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bronislaw Malinowski (1922) Argonauts of the Western Pacific
  • Marcel Mauss (1925) Essai sur le don: Forme et raison de l'échange dans les sociétés archaïques In Sociologie et Anthropologie
  • Annette B. Weiner (1976) Women of Value, Men of Renown: New Perspectives in Trobriand Exchange

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg