triel

Triel Burhinus oedicnemus har en lysebrun fjærdrakt med kraftige mørke striper. De store øynene med gul iris er et godt kjennetegn.

Artikkelstart

Triel er en fugleart i ordenen vade-, måke- og alkefugler. I Europa er trielen eneste art i trielfamilien. Den er omtrent på størrelse med en tjeld, og har en lys brunaktig fjærdrakt med markerte striper. Triel hekker ikke i Norge, men kan påtreffes som en sjelden trekkgjest.

Faktaboks

Også kjent som
Burhinus oedicnemus

Beskrivelse

Triel er en kraftig vadefugl med en kroppslengde på 40–44 cm. Fjærdrakten er lysebrun med mørke kraftige striper. Den har et relativt kort og kraftig nebb som er gult med svart nebbspiss. Øynene er store med gul iris, og disse er markant innrammet av svarte og hvite fargetegninger. I flukt er vingene overveiende svarte med hvite felter.

Selv om trielen er en stor vadefugl kan den være svært vanskelig å oppdage når den oppholder seg på bakken. Den påtreffes som regel enkeltvis eller i par, men kan enkelte ganger opptre i små grupper.

Utbredelse

Til forskjell fra de fleste andre vadefugler har trielen tilhold i tørre og vegetasjonsfattige områder, hovedsakelig store åpne slettelandskap. Den hekker i Mellom-Europa nord til Tyskland, i middelhavslandene, i vestlige deler av Asia og langs kysten av Nord-Afrika.

I Norge

Fram til 2018 er triel påtruffet 29 ganger i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg