Triclosan er en organisk forbindelse som foreligger som et hvitt, krystallinsk pulver med en svakt aromatisk lukt og et smeltepunkt på 54–58° C. Forbindelsen brukes blant annet i kosmetikk, babyleker, kjøkkensvamper, sportsklær og tannkrem. Den har antimikrobiell virkning. Den kjemiske formelen til triclosan er C12H7Cl3O2.
Bruken av triclosan har i de siste årene økt i omfang, og stoffet har stadig funnet nye anvendelsesområder. Forskning viser at en del bakteriehemmende midler, deriblant triclosan, kan føre til at bakterier blir motstandsdyktige (resistente) mot midlene. Det fryktes at disse bakteriene også vil kunne bli motstandsdyktige mot antibiotika (utvikle antibiotikaresistens) og det blir derfor advart mot kritikkløs bruk av slike stoffer. Mattilsynet og Klima- og forurensningsdirektoratet startet i 2001 en kartlegging av bruken av triclosan og andre bakteriehemmende midler.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.