triclosan

Molekylmodell av triclosan. Grå kuler står for karbonatomer. Grønne kuler står for kloratomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
triclosan
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for triclosan
triclosan
Lisens: CC BY SA 3.0

Triclosan, organisk forbindelse med antimikrobiell virkning. Kjemisk formel C12H7Cl3O2. Foreligger som et hvitt, krystallinsk pulver med svakt aromatisk lukt. Smeltepunkt 54–58° C. Brukes i kosmetikk, babyleker, kjøkkensvamper, sportsklær, tannkrem m.m.

Bruken av triclosan har i de siste årene økt i omfang og stoffet har stadig funnet nye anvendelsesområder. Forskning viser at en del bakteriehemmende midler, deriblant triclosan, kan føre til at bakterier blir motstandsdyktige (resistente) mot midlene. Det fryktes at disse bakteriene også vil kunne bli motstandsdyktige mot antibiotika (utvikle antibiotikaresistens) og det blir derfor advart mot kritikkløs bruk av slike stoffer. Mattilsynet og Statens forurensningstilsyn startet i 2001 en kartlegging av bruken av triclosan og andre bakteriehemmende midler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg