Triclosan, organisk forbindelse med antimikrobiell virkning. Kjemisk formel C12H7Cl3O2. Foreligger som et hvitt, krystallinsk pulver med svakt aromatisk lukt. Smeltepunkt 54–58° C. Brukes i kosmetikk, babyleker, kjøkkensvamper, sportsklær, tannkrem m.m.

Bruken av triclosan har i de siste årene økt i omfang og stoffet har stadig funnet nye anvendelsesområder. Forskning viser at en del bakteriehemmende midler, deriblant triclosan, kan føre til at bakterier blir motstandsdyktige (resistente) mot midlene. Det fryktes at disse bakteriene også vil kunne bli motstandsdyktige mot antibiotika (utvikle antibiotikaresistens) og det blir derfor advart mot kritikkløs bruk av slike stoffer. Mattilsynet og Statens forurensningstilsyn startet i 2001 en kartlegging av bruken av triclosan og andre bakteriehemmende midler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.