Den europeiske tjelden Haematopus ostralegus har en svart og hvit fjærdrakt. Flere av tjeldartene som lever i andre verdensdeler har en nesten identisk fjærdrakt.

Tjelder er en familie i ordenen vade-, måke- og alkefugler. Familien omfatter 9 arter vadefugler med en kraftig og kompakt kroppsbygning. Artene i tjeldfamilien er svært lik hverandre i både størrelse, kroppsbygning og fjærdrakt. Samlet har de en utbredelse som dekker store deler av verden. I Europa finnes bare én art, tjeld (Haematopus ostralegus).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Haematopodidae

Beskrivelse

Amerikasvarttjeld Haematopus bachmani som hekker langs vestkysten av Nord-Amerika er en av tjeldartene som har en helt svart fjærdrakt.

Artene i tjeldfamilien har en kroppslengde på 40–50 cm, og en vekt på 450–800 gram. Tjeldene er blant de vadefuglene som er lettest å gjenkjenne. De har en fjærdrakt som enten er svart og hvit eller helt svart. Alle artene har et langt og kileformet oransjerødt nebb. Beina har en matt rød-rosa farge, mens øynene er røde eller gule.

Kjønnene kan ikke skilles fra hverandre på fjærdrakten. Hos alle artene er imidlertid hunnene noe større enn hannene, og i gjennomsnitt har de også et noe lengre nebb. Sommer- og vinterdrakten er omtrent identisk.

Utbredelse

Tjelder finnes i alle verdensdeler med unntak av Antarktis. I det meste av utbredelsesområdet er tjelder knyttet til kystnære områder. Unntakene er i Europa, i vestlige deler av Asia og på New Zealand, hvor det finnes hekkebestander også i innlandet.

Enkelte av artene har spesialisert seg på å søke næring langs steinete klippekyster, mens andre arter foretrekker fjæreområder med bløtbunn.

Slektskapet mellom tjelder

Alle tjeldartene har store likheter i kroppsbygning og fargetegninger. Klassifikasjonen av arter og underarter innenfor familien er derfor omdiskutert. Ulike kilder angir fra 9 til 11 nålevende arter.

Kanariøyene hekket det tidligere en tjeld-art som forsvant tidlig på 1900-tallet. Kanaritjelden (Haematopus meadewaldoi) blir vanligvis regnet som en egen, nå utdødd, art. Det er likevel vanskelig å avgjøre om dette virkelig var en endemisk art for Kanariøyene, eller om det var en underart av en av de andre tjeldartene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

tjelder
Haematopodidae
Artsdatabanken-ID
3662
GBIF-ID
4287243

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg