tjelder

Den europeiske tjelden Haematopus ostralegus har en svart og hvit fjærdrakt. Flere av tjeldartene som lever i andre verdensdeler har en nesten identisk fjærdrakt.

Artikkelstart

Tjelder er en familie i ordenen vade-, måke- og alkefugler. Familien omfatter 9 arter vadefugler med en kraftig og kompakt kroppsbygning. Artene i tjeldfamilien er svært lik hverandre i både størrelse, kroppsbygning og fjærdrakt. Samlet har de en utbredelse som dekker store deler av verden. I Europa finnes bare én art, tjeld (Haematopus ostralegus).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Haematopodidae

Beskrivelse

Amerikasvarttjeld Haematopus bachmani som hekker langs vestkysten av Nord-Amerika er en av tjeldartene som har en helt svart fjærdrakt.

Artene i tjeldfamilien har en kroppslengde på 40–50 cm, og en vekt på 450–800 gram. Tjeldene er blant de vadefuglene som er lettest å gjenkjenne. De har en fjærdrakt som enten er svart og hvit eller helt svart. Alle artene har et langt og kileformet oransjerødt nebb. Beina har en matt rød-rosa farge, mens øynene er røde eller gule.

Kjønnene kan ikke skilles fra hverandre på fjærdrakten. Hos alle artene er imidlertid hunnene noe større enn hannene, og i gjennomsnitt har de også et noe lengre nebb. Sommer- og vinterdrakten er omtrent identisk.

Utbredelse

Tjelder finnes i alle verdensdeler med unntak av Antarktis. I det meste av utbredelsesområdet er tjelder knyttet til kystnære områder. Unntakene er i Europa, i vestlige deler av Asia og på New Zealand, hvor det finnes hekkebestander også i innlandet.

Enkelte av artene har spesialisert seg på å søke næring langs steinete klippekyster, mens andre arter foretrekker fjæreområder med bløtbunn.

Slektskapet mellom tjelder

Alle tjeldartene har store likheter i kroppsbygning og fargetegninger. Klassifikasjonen av arter og underarter innenfor familien er derfor omdiskutert. Ulike kilder angir fra 9 til 11 nålevende arter.

Kanariøyene hekket det tidligere en tjeld-art som forsvant tidlig på 1900-tallet. Kanaritjelden (Haematopus meadewaldoi) blir vanligvis regnet som en egen, nå utdødd, art. Det er likevel vanskelig å avgjøre om dette virkelig var en endemisk art for Kanariøyene, eller om det var en underart av en av de andre tjeldartene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

tjelder
Haematopodidae
Artsdatabanken-ID
3662
GBIF-ID
4287243

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg