Tjelder er en familie i ordenen vade-, måke- og alkefugler. Familien omfatter 9 arter vadefugler med en kraftig og kompakt kroppsbygning. Artene i tjeldfamilien er svært lik hverandre i både størrelse, kroppsbygning og fjærdrakt. Samlet har de en utbredelse som dekker store deler av verden. I Europa finnes bare én art, tjeld Haematopus ostralegus.

Artene i tjeldfamilien har en kroppslengde på 40–50 cm, og en vekt på 450–800 gram. Tjeldene er blant de vadefuglene som er lettest å gjenkjenne. De har en fjærdrakt som enten er svart og hvit eller helt svart. Alle artene har et langt og kileformet oransjerødt nebb. Beina har en matt rød-rosa farge, mens øynene er røde eller gule.

Kjønnene kan ikke skilles fra hverandre på fjærdrakten. Hos alle artene er imidlertid hunnene noe større enn hannene, og i gjennomsnitt har de også et noe lengre nebb. Sommer- og vinterdrakten er omtrent identisk.

Tjelder finnes i alle verdensdeler med unntak av Antarktis. I det meste av utbredelsesområdet er tjelder knyttet til kystnære områder. Unntakene er i Europa, i vestlige deler av Asia og på New Zealand, hvor det finnes hekkebestander også i innlandet.

Enkelte av artene har spesialisert seg på å søke næring langs steinete klippekyster, mens andre arter foretrekker fjæreområder med bløtbunn.

Alle tjeldartene har store likheter i kroppsbygning og fargetegninger. Klassifikasjonen av arter og underarter innenfor familien er derfor omdiskutert. Ulike kilder angir fra 9 til 11 nålevende arter.

Kanariøyene hekket det tidligere en tjeld-art som forsvant tidlig på 1900-tallet. Kanaritjelden Haematopus meadewaldoi blir vanligvis regnet som en egen, nå utdødd, art. Det er likevel vanskelig å avgjøre om dette virkelig var en endemisk art for Kanariøyene, eller om det var en underart av en av de andre tjeldartene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.