Tishrei, den første måneden i det religiøse jødiske kalenderåret (faller i september–oktober) og den syvende måneden i den sivile og kronologiske jødiske tidsinndelingen. (Jødedommen har flere måter å inndele året på.)

Navnet tishrei forekommer ikke i bibeltekstene, der den syvende måneden kalles etanim. Betegnelsen tishrei ble innført etter eksilet i Babylon, og stammer fra den babylonske betegnelsen tashritu.

Flere av de store jødiske helligdagene feires i måneden tishrei. Den første er nyttårsfesten, rosh ha-shana, som varer i to dager. I henhold til jødisk tradisjon er de ti første dagene av måneden tishrei en tid for selvransakelse, der man tenker over sitt forhold til både Gud og ens medmennesker. Denne perioden avsluttes med forsoningsdagen, yom kippur, som markeres gjennom total faste.

Den 15. tishrei begynner løvhyttefesten, sukkot, som varer i 7 dager. Den avsluttes med ytterligere to helligdager, shemeni azeret (forsamlingens åttende dag) og simchat Tora (Tora-gledesfesten). I Israel slås disse to dagene sammen, og hele festperioden varer derfor i åtte dager i Israel og i ni dager i diasporaen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.