Kunstferdig utformet minnetavle og jødisk kalender fra 1904

Tishrei er den første måneden i det jødiske kalenderåret (faller i september–oktober) og den syvende måneden i den religiøse og kronologiske jødiske tidsinndelingen. Jødedommen har flere måter å inndele året på. Antall år fra skapelsen telles derfor fra 1. tishrei, mens det religiøse året begynner med vårmåneden nisan, som fra gammelt av ble regnet som årets første måned. Festkalenderen inndeles derfor med nisan som utgangspunkt for plassering av helligdagene.

Navnet tishrei forekommer ikke i tekstene i Det gamle Testamentet, og Tanakh, der den syvende måneden kalles etanim. Betegnelsen tishrei ble innført etter eksilet i Babylon (586–538 fvt.), og stammer fra den babylonske betegnelsen tashritu.

Helligdager

Flere av de store jødiske helligdagene feires i måneden tishrei. Den første er nyttårsfesten, rosh ha-shana, som varer i to dager. I henhold til jødisk tradisjon er de ti første dagene av måneden tishrei en tid for selvransakelse, der man tenker over sitt forhold til både Gud og ens medmennesker. Denne perioden avsluttes med forsoningsdagen, yom kippur, som markeres gjennom total faste.

Den 15. tishrei begynner løvhyttefesten, sukkot, som varer i syv dager. Den avsluttes med ytterligere to helligdager, shemeni azeret (forsamlingens åttende dag) og simchat Tora (Tora-gledesfesten). I Israel slås disse to dagene sammen, og hele festperioden varer derfor i åtte dager i Israel og i ni dager i diasporaen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Fredrik Methi

Om tishrei står det: "Tishrei, den første måneden i det religiøse jødiske kalenderåret (faller i september–oktober) og den syvende måneden i den sivile og kronologiske jødiske tidsinndelingen."

Om nisan står det: "Nisan er den første måneden i den jødiske religiøse kalenderen, og den syvende måneden i den kronologiske jødiske kalenderen."

Hva er riktig?

svarte Bente Groth

Hei Fredrik!
Jødedommen har fire ulike måter å dele inn året på. Årene fra skapelsen regnes fra 1. tishrei, altså kalenderåret. Men den religiøse årlige festkalenderen, altså helligdagenes plassering i forhold til månen, den begynner med nisan. (Mange av de gamle rabinnerne mente forøvrig at det også var da verden ble skapt.) Har endret litt på innledningen. Takk for bidraget!

Hilsen Bente Groth (fagansvarlig)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg