Simchat tora, Tora-gledesfesten, jødisk festdag som faller på den 23. tishrei (september/oktober), og avslutter løvhyttefesten (sukkot) og høstens lange helligdagsperiode. I Israel og i reformjødiske menigheter slås dagen sammen med shemini azeret (forsamlingens åttende dag), dagen da man ber om regn etter en lang og tørr sommer i Eretz Israel

Simchat Tora er en nyere festdag som ikke er nevnt i Toraen eller i Talmud. Dagen markerer at man i året som gikk har lest gjennom hele Toraen (Mosebøkene), og kan begynne på nytt. I synagogen leses de siste kapitlene av 5. Mosebok og de første tre kapitlene av 1. Mosebok.

Dette er en fest da ritualene i synagogen er de viktigste. Den feires derfor hovedsakelig av jøder som vanligvis deltar i gudstjenestene. De ulike retningene innenfor dagens jødedom har derfor forskjellige tradisjoner for hvordan dagen feires.

I ortodokse og ultraortodokse menigheter er dette en stor festdag. Under gudstjenestene tas alle torarullene ut av toraskapet for å bli båret av mennene i en dansende prosesjon rundt og rundt i synagogen. Festlighetene ledes av synagogens kantor. Å få bære en torarull betraktes som en stor ære, og oppgaven går på omgang. Barna deltar aktivt i ritualene, og mange kvinner ønsker nå også å kunne delta mer aktivt i ritualene enn tidligere, men her er praksisen ulik. 

I Israel er det også flere steder blitt vanlig å holde en slik seremoni utendørs, om kvelden etter selve dagen. Dette gjør det mulig å bruke musikkinstrumenter, noe som er forbudt på jødiske helligdager. Ofte samles det store menneskemengder som enten deltar aktivt eller ser på.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.