simchat tora

Simchat Tora i synagogen.
Av /PikiWiki Israel.
Lisens: CC BY 2.0
Solomon Hart var sannsynligvis den viktigste jødiske kunstneren i England på 1800-tallet, og det første jødiske medlemmet av Royal Academy i London. Maleri fra 1850.

Artikkelstart

Simchat tora, Tora-gledesfesten, jødisk festdag som faller på den 23. tishrei (september/oktober), og avslutter løvhyttefesten (sukkot) og høstens lange helligdagsperiode. I Israel og i reformjødiske menigheter slås dagen sammen med shemini azeret (forsamlingens åttende dag), dagen da man ber om regn etter en lang og tørr sommer i Eretz Israel.

Faktaboks

Etymologi
fra hebraisk

Simchat Tora er en nyere festdag som ikke er nevnt i Toraen eller i Talmud. Dagen markerer at man i året som gikk har lest gjennom hele Toraen (Mosebøkene), og kan begynne på nytt. I synagogen leses de siste kapitlene av 5. Mosebok og de første tre kapitlene av 1. Mosebok.

Feiring

Dette er en fest da ritualene i synagogen er de viktigste. Den feires derfor hovedsakelig av jøder som vanligvis deltar i gudstjenestene. De ulike retningene innenfor dagens jødedom har derfor forskjellige tradisjoner for hvordan dagen feires.

I ortodokse og ultraortodokse menigheter er dette en stor festdag. Under gudstjenestene tas alle torarullene ut av toraskapet for å bli båret av mennene i en dansende prosesjon rundt og rundt i synagogen. Festlighetene ledes av synagogens kantor. Å få bære en torarull betraktes som en stor ære, og oppgaven går på omgang. Barna deltar aktivt i ritualene, og mange kvinner ønsker nå også å kunne delta mer aktivt i ritualene enn tidligere, men her er praksisen ulik.

I Israel er det også flere steder blitt vanlig å holde en slik seremoni utendørs, om kvelden etter selve dagen. Dette gjør det mulig å bruke musikkinstrumenter, noe som er forbudt på jødiske helligdager. Ofte samles det store menneskemengder som enten deltar aktivt eller ser på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg