Tora-gledesfesten, jødisk festdag, som avslutter løvhyttefesten (sukkot) og høstens helligdagsperiode. Dagen markerer at man i året som gikk har lest gjennom hele Toraen (Mosebøkene), og kan begynne på nytt. Simchat Tora er en nyere festdag som ikke er nevnt i Toraen eller i Talmud.

I Israel og i reformjødiske menigheter slås dagen sammen med shemeni azeret, dagen da man begynner å be om regn etter en lang og tørr sommer i Eretz Israel.

Dette er en fest da ritualene i synagogen er de viktigste. Den feires derfor hovedsakelig av jøder som vanligvis deltar i gudstjenestene. I synagogen leses de siste kapitlene av 5. Mosebok og de første tre kapitlene av 1. Mosebok.

I ortodokse og ultraortodokse menigheter er dette en stor festdag. Alle Tora-rullene tas ut av Tora-skapet, for å bli båret av mennene i en dansende prosesjon rundt i synagogen. Barna deltar aktivt i ritualene og mange steder har også kvinnene fått en mer aktiv rolle enn tidligere.

I Israel er det flere steder blitt vanlig å holde en slik seremoni utendørs, om kvelden etter selve dagen. Dette gjør det mulig å bruke musikkinstrumenter, som er forbudt på helligdager.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.