Tilsiterost, halvfast kumelksost, opprinnelig fra byen Tilsit, nå Sovetsk i Kaliningrad fylke, i det tidligere Øst-Preussen, der hollandske immigranter laget den fra midten av 1800-tallet. Den er imidlertid mest kjent fra Sveits, der produksjonen startet i 1896, etter at sveitsiske emigranter i Tilsit tok oppskriften med hjem til Sveits, nærmere bestemt Thurgau. Osten tilvirkes den dag i dag i den nord-østlige delen av Sveits, i kantonene Thurgau, St. Gallen og Zürich og har det offisielle navnet Tilsiter Switzerland.

Tilsiter har en stram duft som skyldes at den er modnet med rødkitt. 

Noen varianter ystes av pasteurisert melk, mens andre ystes av en blanding av rå og termisert melk, men alle ostene fra Sveits formes til hjul på fire til fire og et halvt kilo. Modningstiden er fra 30 til 180 dager, avhengig av variant.

Det  tilvirkes også Tilsiterost i Tyskland, av pasteurisert kumelk og formet som en kubbe. I forhenværende Øst-Tyskland gikk den under navnet Tollenser.

I Danmark tilvirkes Havarti, som er en ost i tilsiterstil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.