Tilsiterost er en halvfast kumelkost, opprinnelig fra byen Tilsit, nå Sovetsk, i Kaliningrad fylke i det tidligere Øst-Preussen, der hollandske immigranter laget den fra midten av 1800-tallet. Den er imidlertid mest kjent fra Sveits, der produksjonen startet i 1896 etter at sveitsiske emigranter i Tilsit tok oppskriften med hjem til Sveits, nærmere bestemt Thurgau. Osten tilvirkes den dag i dag i den nord-østlige delen av Sveits, i kantonene Thurgau, St. Gallen og Zürich og har det offisielle navnet Tilsiter Switzerland. I Sveits har osten etter hvert fått et preg av fjellost, det vil si at den er fast. Smaken er pikant, men duften er mild.

Noen varianter ystes av pasteurisert melk, mens andre ystes av en blanding av og termisert melk. Alle ostene fra Sveits formes til hjul på fire til fire og et halvt kilo. Modningstiden er fra 30 til 180 dager, avhengig av variant.

Osten tilvirkes også i de baltiske stater og nordøstlige Tyskland, da i en mer tradisjonell variant, det vil si halvfast med fuktig rødkittskorpe. Formen er rektangulær. Den dufter sterkt, men smaken er mild og balansert. I Tyskland går den under navnet tollenser, som har sitt opphav fra det forhenværende Øst-Tyskland, men det finnes også en annen variant som heter holsteiner tilsiter.

Tollenser med opprinnelse fra området Mecklenburg har den geografiske europeiske opprinnelsesbeskyttelsen PDO, mens holsteiner tilsiter innehar PGI.

I Danmark tilvirkes Havarti, som er en ost i tilsiterstil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg