Tilsiterost, halvfast kumelkost, opprinnelig fra byen Tilsit, nå Sovetsk i Kaliningrad fylke, i det tidligere Øst-Preussen, der hollandske immigranter laget den fra midten av 1800-tallet. Den er imidlertid mest kjent fra Sveits, der produksjonen startet i 1896, etter at sveitsiske emigranter i Tilsit tok oppskriften med hjem til Sveits, nærmere bestemt Thurgau. Osten tilvirkes den dag i dag i den nord-østlige delen av Sveits, i kantonene Thurgau, St. Gallen og Zürich og har det offisielle navnet Tilsiter Switzerland. I Sveits har osten etter hvert fått et preg av fjellost, det vil si fast. Smaken er pikant, men duften er mild.

Noen varianter ystes av pasteurisert melk, mens andre ystes av en blanding av rå og termisert melk, men alle ostene fra Sveits formes til hjul på fire til fire og et halvt kilo. Modningstiden er fra 30 til 180 dager, avhengig av variant.

Osten tilvirkes også i de baltiske stater og nordøstlige Tyskland, da i en mer tradisjonell variant, det vil si halvfast med fuktig rødkittskorpe. Formen er rektangulær. Den dufter sterkt, men smaken er mild og balansert. I Tyskland går den under navnet tollenser, som har sitt opphav fra det forhenværende Øst-Tyskland, men det finnes også en annen variant som heter holsteiner tilsiter.

Tollenser med opprinnelse fra området Mecklenburg har den geografiske europeiske opprinnelsesbeskyttelsen PDO, mens holsteiner tilsiter innehar PGI.

I Danmark tilvirkes Havarti, som er en ost i tilsiterstil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.