Thurgau

Thurgau er en kanton i Sveits, på sørsiden av Bodensee. Kantonen grenser til Tyskland i nord, og omfatter foruten sørbredden av Bodensee områdene omkring elven Thurs midtre del. Arealet er 991 kvadratkilometer med 252 000 innbyggere (2017). Hovedstad er Frauenfeld. Befolkningen er tysktalende og et flertall er protestanter.

Faktaboks

Uttale
thˈurgau

Natur

Landskapet preges av tre relativt lave åsrygger, én langs Bodensee, én mellom elven Thur og dens bielv Murg og den tredje sør for Murg, lengst sør i kantonen. Høyest når åsene i Hohgrat (996 meter over havet) i sør.

Næringsliv

Thurgau er et rikt jordbruksdistrikt, hovedsakelig basert på fruktdyrking og storfehold. Thurgau er særlig kjent for sine epler, pærer og sider. Langs Bodensee og Thur ligger mange vingårder. En viktig næring er industrien med rundt tredjeparten av de sysselsatte i kantonen. Av særlig betydning er maskin- og transportmiddelindustri med blant annet hovedsete og produksjonsanlegg for jernbanemateriell (Stadler Rail AG) i henholdsvis Bussnang og Erlen øst for Frauenfeld. Thurgau har også noe turisme.

Historie

Thurgau tilfalt Habsburg 1264, men fikk fra 1460 en løs tilknytning til det sveitsiske edsforbundet. Reformasjonen spredte seg raskt fra 1529, men til tross for forsøk på en gjeninnføring av katolisismen i befolkningen forble et flertall av befolkningen reformerte. Formelt ble Thurgau opptatt som kanton i det sveitsiske edsforbundet i 1803.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg