Thurgau, kanton i Sveits, på sørsiden av Bodensee, grenser til Tyskland i nord, omfatter foruten sørbredden av Bodensee områdene omkring elven Thurs midtre del; 991 km2 med 252 000 innb. (2012). Hovedstad: Frauenfeld. Befolkningen er tysktalende og et flertall er protestanter.

Landskapet preges av tre relativt lave åsrygger, en langs Bodensee, en mellom elven Thur og dens bielv Murg og den tredje sør for Murg, lengst sør i kantonen. Høyest når åsene i Hohgrat (991 moh.) i sør.

Thurgau er et rikt jordbruksdistrikt, hovedsakelig basert på fruktdyrking og storfehold. Thurgau er særlig kjent for sine epler, pærer og cider. Langs Bodensee og Thur ligger mange vingårder. En viktig næring etter sysselsetting er imidlertid industrien med over tredjeparten av yrkesbefolkningen; særlig betydelig er maskin- og transportmiddelindustri, tekstil- og skoindustri. Noe turisme.

Thurgau tilfalt Habsburg 1264, men fikk fra 1460 en løs tilknytning til det sveitsiske edsforbundet. Reformasjonen spredte seg raskt fra 1529, men til tross for forsøk på en rekatolisering av befolkningen forble et flertall reformerte. Thurgau ble 1803 formelt opptatt som egen kanton i det sveitsiske edsforbundet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.