Isete løyper
Snø er ikke svart i det synlige spekteret, men ganske svart i det infrarøde området. Dermed sender snøen ut varmestråling på omtrent 300 watt/m2 ifølge Stefan-Boltzmanns lov. Mye av strålingen blir sendt tilbake fra omgivelser og atmosfære, men en del går ut til verdensrommet. Dette energitapet gjør at snøen kan fryse og bli isete på tross av lufttemperatur på over 0ºC. Fenomenet oppstår oftest i åpne områder, siden i skogen vil trærne sende tilbake varmestråling.
Isete løyper
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Svart legeme er innen fysikk et tenkt legeme som absorberer all lys- og varmestråling som faller på det. Alle virkelige legemer reflekterer stråling i visse frekvensområder, så de er derfor ikke fullstendig svarte. Likevel kan mange virkelige legemer beskrives tilnærmet som svarte legemer.

Et svart legeme sender ut elektromagnetisk stråling som kalles svartlegemestråling. Denne strålingen har en intensitet som er bestemt av legemets temperatur.

I praksis etterlignes et svart legeme best ved en liten åpning til et hulrom med absorberende vegger.

Ved samme temperatur vil et svart legeme stråle ut større effekt enn et annet legeme. Strålingen beskrives ved Plancks strålingslov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

En kommentar her om snø hadde kanskje passa? Er ikkje snø i infraraudt lys bortimot ein svart lekam? http://www.eumetrain.org/data/3/358/navmenu.php?tab=2&page=3.0.0 ser ut til å meine at det er svært mørkt, men ikkje svart. (Eg er ingen meteorolog, so det som står der er ikkje so klårt for meg som det nok er for ein som kan faget.)

skrev Johannes Skaar

Hei! Godt forslag. Har lagt til et bilde av isete skikøyper med tilhørende bildetekst.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg