svovelbakterier

Svovelbakterier, fellesbetegnelse på bakterier som spiller en meget viktig biologisk rolle i naturen ved omsetning av svovelforbindelser, slik at svovel som frigjøres ved nedbrytning av organisk materiale, overføres til forbindelser som på ny kan brukes av plantene og gå inn i oppbyggingen av ny organisk substans. Er av avgjørende betydning for organisk liv og tjener som et uunnværlig ledd i den livsnødvendige syklus, hvor svovel veksler mellom organisk og uorganisk form.

Systematisk hører svovelbakteriene til mange forskjellige phyla og klasser. Noen er fototrofe, dvs. at de har fotosyntese. Grønne svovelbakterier, Chlorobiaceae, og purpursvovelbakterier, Chromatiaceae, inneholder som fotosyntetisk pigment forskjellige bakterioklorofyller, beslektet med planteklorofyll. Lysabsorpsjonen i bakterioklorofyll skjer imidlertid for en stor del i det infrarøde område av spekteret. Hos purpurbakteriene dekker karotenoider over den grønne fargen, slik at de ser rød-fiolette ut.

Fototrofe bakterier lever strengt anaerobt (uten tilgang på oksygen). De produserer ikke fritt oksygen ved fotosyntesen, men i stedet oksideres hydrogensulfid til svovel, samtidig som karbondioksid assimileres.

Fargeløse svovelbakterier, bl.a. slektene Thiobacillus og Thiotrix, mangler fotosyntese, men har i stedet kjemosyntese. De oksiderer hydrogensulfid til svovel og svovel videre til svovelsyre, mens den energien som derved frigjøres, brukes til syntese av organisk materiale i bakteriene. Hos flere av disse bakteriene avleires svoveldråper i cellene, som derved får et karakteristisk utseende.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg