Rødøreterrapin, skilpaddeart i familien sumpskilpadder; Vidt utbredt i Nord, Mellom og Sør Amerika med mange underarter. Vanlig brukt i akvarier og er således blitt spredt til andre deler av verden. Underarten T.s. elegans er særlig tallrik i Louisiana, Mississippi og Tennessee. Arten er sluppet fri i naturen mange steder i Sverige og Danmark.

Ryggskallet blir inntil 23 cm, hunnen er størst. Har en karakteristisk rød flekk på hver side av hodet. 3-7 lyse striper strekker seg bakover fra øyet på mørk bakgrunn. Ryggskjoldet er relativt lavt og tynt; mørkt olivenbrunt med gule striper. Bukskjoldet er gult med en stor hvit flekk på hver plate. Gamle hanner blir svært mørke, nesten svarte, Har mye kortere hale enn den europeiske kjerrskilpadden. Dessuten har hannen lange klør på forbeina.

Trives best i grunne, vegetasjonsrike dammer og innsjøer. Arten tåler den nordiske vinteren, men det er lite trolig at eggene kan utvikles i nordisk klima. I Sverige er aktive dyr sett fra begynnelsen av mai til oktober. Overvintring skjer under vann. Naturlig levealder antas å være 50-75 år. Spiser mer vegetabilsk føde enn den europeiske kjerrskilpadden. Særlig gjelder dette de eldre dyr. Yngre rødøreterrapiner spiser imidlertid salamandere, rumpetroll, snegler, småfisk med mer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.