ikke-stridende personer

Artikkelstart

Ikke-stridende personer er i krigens folkerett personer som i en væpnet konflikt ikke er stridende medlemmer av væpnede styrker eller grupper, eller sivile som deltar direkte i fiendtligheter.

Faktaboks

Også kjent som

ikke-krigførende personer

Ikke-stridende personer er sivile, stridende personer som er blitt kampudyktige (hors de combat), og sanitetspersonell og religiøst personell i de væpnede styrker. Ikke-stridende personer skal så langt som er praktisk mulig skånes mot virkningene av konflikten og skal ikke være mål for angrep.

Sivile mister beskyttelsen mot angrep dersom og i den tid de deltar direkte i fiendtligheter. For kampudyktige forutsetter beskyttelse mot angrep at personen faktisk avstår fra enhver fiendtlig handling og ikke gjør forsøk på å flykte. Sanitetspersonell og religiøst personell er forpliktet til å ikke være involvert i virksomhet som er skadelig for motparten, slik som å bruke sanitetskjøretøy til å frakte våpen, funksjonsfriske stridende personell eller forsyninger for stridende styrker, eller å utføre vakthold for annet enn egen sanitetsinstallasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg