Stilton - ost, i hovedsak en engelsk blåmuggost med navn etter byen Stilton i Cambridgeshire. Metoden for tillaging minner om den for cheddar, med den viktige forskjell at forholdene er lagt til rette for innvendig modning med muggsopp av slekten Penicillium roqueforti. Osten har en gulbrun farge og fuktig overflate. Den formes som en høy sylinder med diameter på 15 cm, veier 8 kilo og modnes minimum 9 uker i kalde, fuktige kjellere. Fettinnhold i tørrstoffet må minimum være 48 prosent. Det går med 78 liter pasteurisert melk til å lage en ost.

Stilton kommer i følgende kvaliteter: Blue Stilton (modnet 9 - 12 uker); Mature Blue Stilton (modnet 10 - 15 uker) og Vintage Blue Stilton (modnet mer en 15 uker).

Det finnes også en hvit Stilton, som er mindre kjent.

Stilton kan kun tilvirkes i grevskapene Derbyshire, Nottinghamshire og Leicestershire. Det er i dag seks ysterier som er sertifisert til å yste blå Stilton. Disse er: Colston Bassett Dairy, Cropwell BishopHartington CreameryLong Clawson DairyTuxford & Tebbutt Creamery og Websters. Alle disse ysteriene kan også tilvirke hvit Stilton, mens et syvende meieri; Shirevale, bare kan tilvirke hvit Stilton. Dersom det skulle være for lite melk i primærområdene, kan melk også hentes fra følgende områder: Cambridgeshire, Northamptonshire, Warwickshire, Staffordshire, Greater Manchester, Cheshire, Yorkshire og Lincolnshire. 

Stilton, både blå og hvit, har siden 1996 hatt EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse PDO.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.