stilton - ost

Stiltonoster i en ostebutikk i London.
Stilton cheese av . CC BY 2.0

Stilton er en engelsk blåmuggost som har navn etter byen Stilton i Cambridgeshire. Metoden for tillaging minner om den for cheddar, med den viktige forskjell at forholdene er lagt til rette for innvendig modning med muggsopp av slekten Penicillium roqueforti.

Faktaboks

Uttale
stˈiltən-

Osten har en gulbrun farge og fuktig overflate. Den formes som en høy sylinder med diameter på 15 cm, veier 8 kilo og modnes minimum 9 uker i kalde, fuktige kjellere. Fettinnhold i tørrstoffet må minst være 48 prosent. Det går med 78 liter pasteurisert melk til å lage en ost.

Stilton kommer i følgende kvaliteter:

  • Blue Stilton (modnet 9–12 uker)
  • Mature Blue Stilton (modnet 10–15 uker)
  • Vintage Blue Stilton (modnet mer enn 15 uker)

Det finnes også en hvit stilton som er mindre kjent.

Stilton kan kun tilvirkes i grevskapene Derbyshire, Nottinghamshire og Leicestershire. Det er i dag seks ysterier som er sertifisert til å yste blå stilton. Disse er:

  • Colston Bassett Dairy
  • Cropwell Bishop
  • Hartington Creamery
  • Long Clawson Dairy
  • Tuxford & Tebbutt Creamery
  • Websters

Alle disse ysteriene kan også tilvirke hvit stilton, mens et syvende meieri; Shirevale, bare kan tilvirke hvit stilton. Dersom det skulle være for lite melk i primærområdene, kan melk også hentes fra følgende områder: Cambridgeshire, Northamptonshire, Warwickshire, Staffordshire, Greater Manchester, Cheshire, Yorkshire og Lincolnshire.

Stilton, både blå og hvit, har siden 1996 hatt EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse PDO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg