Roquefort er en blåmuggost oppkalt etter Roquefort-sur-Soulzon i Sør-Frankrike. Når osten blir satt til modning, blir det først stukket huller i den, rundt 50 hull i hver ost. Når muggsoppen får luft gjennom disse hullene, begynner de å vokse og formere seg.

Roquefort av Cyn Furey. CC BY NC ND 2.0

Blåmuggost er ost som er modnet ved at spesielle muggkulturer stikkes inn i osten eller trenger inn fra overflaten. På norsk kalles denne typen ost også blåskimmel. 

Noen kjente eksempler er den franske roquefort, den italienske gorgonzola og den britiske stilton.

Det finnes flest typer i Frankrike, der ostene gjerne kalles «bleu» eller «persilles» med tilhørende distriktsnavn. Benevnelsen «persilles» kommer av at muggsoppen ofte former seg i klaser som ligner persilledusker heller enn i årer.

Det finnes også et rikt utvalg norske blåmuggoster, fremstilt både industrielt og på gårdsmeierier

Muggkulturene er gjerne av typen Penicillium roqueforti eller Penicillium glaucum. 

Fettinnholdet i osten kan være opp til 60 prosent av tørrstoffet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.