Roquefort er en blåmuggost oppkalt etter Roquefort-sur-Soulzon i Sør-Frankrike. Når osten blir satt til modning, blir det først stukket huller i den, rundt 50 hull i hver ost. Når muggsoppen får luft gjennom disse hullene, begynner de å vokse og formere seg.

Roquefort av Cyn Furey. CC BY NC ND 2.0

Blåmuggost, ost som er modnet ved at spesielle muggkulturer, gjerne av typen Penicillium roqueforti eller Penicillium glaucum, stikkes inn i osten eller trenger inn fra overflaten. Eksempler er den franske roquefort, den italienske gorgonzola eller britiske stilton.

Flest typer finnes i Frankrike, der ostene gjerne kalles «bleu» eller «persilles» med tilhørende distriktsnavn. Benevnelsen «persilles» kommer av at muggsoppen ofte former seg i klaser som ligner persilledusker heller enn i årer.

Det finnes også et rikt utvalg norske blåmuggoster, fremstilt både industrielt og på gårdsmeierier. Blåskimmel er er en annen benevnelse som ofte brukes om denne typen ost.

Fettinnholdet kan være opp til 60 prosent av tørrstoffet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.