Stereografisk kartprojeksjon - prinsippskisse
Figur 1: Stereografisk prosjeksjon er en avbildning av punkter på jordkulen til punkter i kartet langs rette linjer.
Stereografisk kartprojeksjon - prinsippskisse
Lisens: CC BY SA 3.0

Stereografisk projeksjon er en metode for å avbilde punkter på en sfære (som jordkloden) til punkter i planet (som et flatt kart).

Faktaboks

Uttale
stereogrˈafisk projeksjon

Avbildningen er en grafisk projeksjon, det vil si en projeksjon der avbildningen av punkter fra sfæren følger rette linjer fra et projeksjonspunkt (som er utgangspunktet for projeksjonen), ofte tenkt som en lyskilde, til avbildningspunktet i planet. Ved en stereografisk projeksjon er denne tenkte lyskilden plassert ved en «sydpol» eller antipoden (det sted på sfæren som ligger diametralt motsatt på sfæren) til tangeringspunktet (punktet der projeksjonsplanet tangerer med sfæren). Det er en en-til-en korrespondanse (en bijektiv funksjon) for alle punkter på sfæren til alle punkter i planet.

Stereografisk kartprojeksjon er en konform kartprojeksjon som bevarer form og er vinklelriktig. Vinkelriktig betyr at en vinkel målt på sfæren (som for eksempel kursen til et skip) er lik vinkelen målt på kartet. Vinkelriktig egenskap er avgjørende for navigasjon.

Polar-, ekvitorial- og skrå stereografisk projeksjon

Stereografisk projeksjon
Figur 2: Polar-, Skrå- og Ekvatorial stereoprojeksjon

Stereografisk projeksjon er en plan kartprojeksjon. Vanligvis er polpunktene tangeringspunkt og dette kalles for polar stereografisk kartprojeksjon. Nordpolen brukes som tangeringspunkt for å kartlegge den nordlige hemisfæren og Sydpolen brukes som tangeringspunkt for å kartlegge den sørlige hemisfæren. Stereografisk kartprojeksjon kan imidlertid brukes med tangeringspunkter plassert hvor som helst på kloden. Om tangeringspunktet er på ekvator kalles kartprojeksjonen Ekvatorial stereografisk og om tangeringspunktet verken er plassert ved polpunktene eller ekvator kalles kartprojeksjonen Skrå (Oblique) stereografisk.

Arven etter Ptolomeus

Den stereografiske projeksjon har vært kjent lenge. Matematikeren Claudius Ptolemy (kalt Ptolomeus på norsk) skrev Planisphaerium der han forklarer matematikken for det han kalte for den planisfæriske projeksjon, men som vi i dag kaller stereografisk projeksjon. Ptolemy levde fra c. 100 til 170 AD og verket Planisphaerium regnes å være den første skriftlige beskrivelsen av stereografisk projeksjon.

Stereografisk, gnomisk og ortogonal projeksjon

Grafiske kartprojeksjoner
Figur 3: Gnomisk-, stereografisk- og ortogonal projeksjon

Stereografisk projeksjon (Figur 3b) er en av tre vanlige kartprojeksjoner som alle er basert på avbildning langs rette linjer. De to andre er gnomisk (Figur 3a) og ortografisk (Figur 3c). Forskjellen mellom dem kan illustreres med hvor den tenkte lyskilden er plassert (og der lysstrålene altså er de rette linjer som avbilder punkter fra sfæren til punkter i planet). For Gnomiske projeksjoner er lyskilden plassert i jordas sentrum. For ortografiske projeksjoner er lyskilden plassert uendelig langt unna jorda slik at lysstrålene er parallelle med hverandre og vinkelrett på projeksjonsplanet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg