stemmesedler inne i valgavlukke
Stemmesedler fra valget i 2021.
stemmesedler
Av /NTB.

En stemmeseddel er den seddelen du fyller ut for å gi din stemme i et politisk valg. Etter at stemmeseddelen er ferdig fylt ut stemples den av en valgfunksjonær før den legges i en stemmeurne. Begrepet stemmeseddel brukes i utgangspunktet om denne type fysiske valg, men begrepet brukes også ved digitale valg.

Selve utformingen av stemmeseddelen varierer noe avhengig av typen valg som gjennomføres.

Stortingsvalg og kommune- og fylkestingsvalg

Ved stortingsvalg, og kommune- og fylkestingsvalg, vil hvert politisk parti som deltar i valget lage stemmesedler for sitt parti. På denne stemmeseddelen vil partiets kandidater stå rangert i den rekkefølgen partiet ønsker at de skal bli valgt inn. Velgerne har noe mulighet til å påvirke rekkefølgen av kandidaten på selve stemmeseddelen, enten gjennom å gi personstemmer til noen kandidater, stryke noen kandidater eller gi slengere til kandidater som tilhører andre partier.

Folkeavstemning

Ved en folkeavstemning vil stemmeseddelen være enklere utformet, ofte med et enkelt Ja/Nei-spørsmål. Slik som ved folkeavstemningen om norsk medlemskap i EU i 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg