Valg 2017
En valgfunksjonær setter på plass fulle stemmeurner i Oslo rådhus før den manuelle tellingen begynner. Fra valget i 2017.
Valg 2017
Av /NTB.
Kvinne legger stemmeseddel i valgurne
En velger i Haugesund legger stemmeseddelen i stemmeurne. Valgfunksjonæren følger med at alt gjøres som det skal. Fra Stortingsvalget 2013.
Kvinne legger stemmeseddel i valgurne
Av /NTB.

En valgfunksjonær er en person som har ansvar for å gjennomføre selve valget. Selve begrepet dekker alle som har en funksjon i forbindelse med å avholde valget. Dette kan være alt fra å ta imot stemmer, enten ved forhåndsstemmegivning eller på selve valgdagen, være en del av stemmestyret eller på andre måter hjelpe til med å gjennomføringen av valget. Det er også valgfunksjonærer som teller stemmene etter at selve valget er gjennomført.

Det er kommunene som utnevner valgfunksjonærer. I utgangspunktet kan hvem som helst utnevnes, men ofte brukes kommunens egne ansatte. Ved behov rekrutteres ofte studenter, pensjonister og andre til å være valgfunksjonærer. De eneste som ikke kan ha denne rollen er politikere som stiller til valg selv, men bare hvis de stille til valg i samme valgdistrikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg