Valgavlukke
Å stryke en kandidat er en av endringene velgerne kan gjøre før de leverer inn stemmeseddelen sin.
Valgavlukke
Av /NTB.

Å stryke en kandidat er en mulighet velgerne har ved stortingsvalg i Norge. Velgerne kan ved å sette et kryss i stemmeseddelen ved siden av en listekandidat og dermed flytte kandidaten nedover på valglistene. Formålet med å stryke kandidater er at velgerne skal kunne påvirke rekkefølgen kandidatene er plassert på listen.

Rekkefølgen som står på valglisten er det de politiske partiene som har bestemt, og den faktiske muligheten for å endre denne rekkefølgen er i praksis ikke til stede. Det har aldri skjedd ved et stortingsvalg i Norge at rekkefølgen på valglisten til et politisk parti har blitt endret på grunn av at velgere har strøket kandidater.

Det å stryke kandidatene har likevel et formål: Ved å stryke, eller ikke stryke, kandidater blir det klart for partiene hvilke av deres kandidater som er mer eller mindre populære.

Lokalvalg

Frem til 2003 var det også mulig å stryke kandidater ved kommune- og fylkestingsvalg, men den muligheten ble fjernet. Siden den gang har det blitt argumentert for å gjeninnføre muligheten til å stryke kandidater flere ganger. Et representantforslag fra 2010 om å gjeninnføre denne muligheten ble stemt ned i Stortinget, men et nytt representantforslag fra 2016 ble vedtatt i 2017.

Ved kommune- og fylkestingsvalg er det derimot mulig å gi personstemmer og slengere og på den måten påvirke rekkefølgen på valglistene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg