stemmekveg

Artikkelstart

Stemmekveg er opprinnelig en nedsettende betegnelse på velgere som ikke har noen sterkere politiske overbevisninger eller meninger, og som vanemessig og uten nærmere refleksjon stemmer på kandidatene til ett bestemt politisk parti. I denne opprinnelige betydningen er den norske betegnelsen avledet fra det amerikanske uttrykket voting cattle, som særlig brukes om konservative velgere i landbruksområdene, som har hatt en sterk tradisjon for å støtte det republikanske partiet uansett hva slags politikk det har stått for.

I en utvidet forstand brukes også betegnelsen stemmekveg om velgere som stemmer uten å tenke seg om, eller som stemmer på partier eller kandidater som lover velgerne mer enn de kan holde, og som kommer med overdrevent enkle løsninger på kompliserte politiske spørsmål. Betegnelsen brukes også om representanter i parlamenter og andre lovgivende forsamlinger som alltid stemmer det samme som ledelsen i sitt eget parti uten å reflektere over sakene selv, eller delegater til generalforsamlinger og årsmøter som støtter alle forslag og innstillinger fra de styrende organer og møteledelsen.

Eksistensen av velgere som stemmer tilfeldig og uten nærmere refleksjon er blant annet godt dokumentert fra land med preferansevalg, som Australia og Irland, der velgerne må rangere ulike kandidater. Her er det flere velgere som da rangerer velgere i den rekkefølgen de er oppført på stemmesteddelen, såkalt donkey voting, og ikke utfra noen egentlig preferanse for ulike kandidater eller politiske partier.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg