Ranatra linearis

Ranatra linearis, stavtege. Foto fra: Lille Vildmose, Danmark

Ranatra linearis

Ranatra linearis, stavtege. Foto fra: Øjesø

Stavtege er en art av insekter i familien vannskorpioner (se vannteger). Stavteger er vannlevende teger med meget lang og smal kropp som ender i et langt, tynt ånderør. Arten er ikke veldig vanlig i Norge, men er utbredt i flere vann på Sørøstlandet.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ranatra linearis
Beskrevet av
(Linneaus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Kroppen og bena til stavteger er lange og tynne. Det fremre benparet er spesialisert som knelerlignende fangstben, som de bruker den til å fange byttedyr. Stavtegenes munndeler danner en snabelliknende struktur, som de bruker til å suge næring ut av bytter de har fanget. Bak på kroppen har de et langt og tynt ånderør som de stikker opp gjennom vannoverflaten for å puste. Med sine nesten 7 cm fra forben til ånderørspiss har de en imponerende størrelse til norske insekter å være.

Levevis

Stavteger har ufullstendig forvandling, og går gjennom flere nymfestadier fra larve til voksent dyr.

Stavteger er rovdyr, og tar smådyr som vannlopper og andre insekter, men også så store dyr som rumpetroll. Når de jakter sitter de godt kamuflert og stille i vannvegetasjonen mens de venter på byttet. De bruker sugesnabelen til å suge ut blod eller hemolymfe fra byttedyr. Om stavteger forstyrres vil de ofte reagere ved å spille døde.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stavtege
Ranatra linearis
Artsdatabanken-ID
109537
GBIF-ID
5152464

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg