spleis

Spleis. De to hovedtypene og øyespleis.

Spleis av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Spleis, (sjøuttrykk, eng. splice), en forbindelse, sammenføyning av to tau (tauender) av samme eller nær samme tykkelse ved at deres enkelte deler (kordelene) flettes sammen eller stikkes under hverandre. Selve arbeidet kalles å spleise.

Det er to hovedtyper: I en kortspleis blir kordelene fra hvert tau stukket innunder kordelene i det andre (alm. tre ganger), så de holdes fast (beknipes) – fastere jo mer strekk det kommer på tauet. Men spleisen får dobbelt tverrsnitt, derfor kan kortspleis ikke brukes hvis tauet skal løpe gjennom blokk el.l.

Ved en langspleis blir kordelene fra det ene tau (én om gangen) lagt inn i det andre tau istedenfor en av dettes egne kordeler, som forsiktig tas ut (slås opp) over et lengre stykke av tauet og kappes vekk (etter at tampene er festet som i kortspleis). Skjøtene mellom hvert par kordeler fordeles over et lengre stykke av tauet, som derved praktisk talt beholder sin opprinnelige tykkelse.

Øyespleis er egentlig ikke en spleis, men utføres som en kortspleis. Den legges ofte rundt en kaus. Spleis på ståltau (wire) utføres noe annerledes enn på alminnelig tauverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg