spleis

Spleis skiller seg fra knuter ved at man bruker tauets enkelte bestanddeler (på dette bildet tauets tre kordeler) til å gjøre en mer permanent løsning.
Øyespleis på kause
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Spleis er en måte å strukturere bestanddelene i tauverk med krysninger og innstikk. Spleis er primært et hjelpemiddel til å løse praktiske oppgaver med tau, men kan også brukes som dekorasjon. Selve arbeidet med å lage en spleis kalles å spleise.

Spleis og knuter

Spleis løser noen av de samme oppgavene som knuter, men skiller seg fra knuter i teknisk oppbygning og i bruk. I en spleis bruker man tauets bestanddeler (kordeler og garn, eller kjerne og strømpe) til å lage semi-permanente løsninger. I kontrast slås knuter med intakt og helt tauverk, til å lage raske og mer fleksible løsninger.

Spleiser er langsommere å lage enn knuter, men er slankere, jevnere og svekker tauet mindre enn knuter. De foretrekkes dermed for løsninger der det er forventet stor belastning og langvarig uendret bruk.

Bruksområder

Tre praktiske hovedanvendelser av spleis er:

  • å skjøte to tau;
  • å lage en øye i enden av et tau (som typisk brukes for å feste tauet til et annet objekt);
  • avslutte tampen.

Hovedtyper

Kortspleis, langspleis og øyespleis.

Av /Store norske leksikon ※.

På et flettet mykt tau kan øyespleis lages ved å trekke tampen gjennom stående part og inn i kjernen.

For å skjøte to vanlige, slåtte tau brukes kortspleis eller langspleis.

Ved kortspleis blir kordelene fra hvert tau stukket innunder kordelene i det andre (ofte tre ganger). De beknipes mer jo mer strekk det kommer på tauet. En kortspleis er svært sikker og svekker ikke tauet. Spleisen får imidlertid øket diameter i forhold til det opprinnelige tauet, derfor kan kortspleis ikke brukes hvis tauet skal løpe gjennom blokk, taljer eller lignende.

Langspleis er en spleis som benyttes for å skjøte to tau, der tauet beholder samme dimensjon i spleisen som utenfor. Man unngår altså å gjøre skjøten i tauet tykkere slik man gjør med en kortspleis eller med knuter. Langspleis brukes derfor for å skjøte tau som skal gå gjennom taljer, blokker, kauser eller lignende. Langspleisen har noe lavere styrke enn det opprinnelige tauet.

Ved en langspleis blir kordelene fra det ene tauet (en av gangen) lagt inn i det andre tau istedenfor en av dettes egne kordeler, som forsiktig tas ut over et lengre stykke av tauet og kappes vekk (etter at tampene er festet som i kortspleis). Skjøtene mellom hvert par kordeler fordeles over et lengre stykke av tauet, som svekkes noe men derved beholder opprinnelig dimensjon.

Øyespleis lager et øye i enden av et tau. Den utføres i stor grad som en kortspleis. Den legges ofte rundt en kause for å beskytte øyet mot slitasje, og det brukes en sjakkel for å feste til et annet objekt.

Endespleis/kronespleis/kattkuk brukes for å hindre at tampen fliser seg opp, og samtidig lage en fortykning av tampen. Den kan brukes i stedet for en takling.

Spleis på ståltau (vaier) utføres noe annerledes enn på tauverk.

Spleis på flettet tau og strømpetau er fullt mulig og utføres noe annerledes enn på tradisjonelt slått tau.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg