Skoklefallsdagen, merkedag på Østlandet, eg. den dagen da skoklene (skjækene) faller, dvs. den dagen man var ferdig med våronna. Datoen varierer; i innlandsbygdene var det som regel 3. juni, men i kystbygdene, hvor våren kommer tidligere, ble skoklefallsdagen lagt til en dag i slutten av april eller begynnelsen av mai.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. desember 2017 skrev Kjell Holm

SKOKLEFALLSDAGEN - kommentar
Som gutt vokst opp på landet (Østlandet, Vestfold) for 80 år siden kjente jeg til ordet.
Det var mest brukt om "løse drag på hver side av hesten"altså som "skokler"eller med "æ og tykk l" i vår dialekt. Men ordet skoklefall har jeg imidlertid aldri knyttet til annet enn tidspunktet da vi var ferdige med våronna. Altså da hestene slapp åket med "sjekæne og sælæn (med tykk l)" Vi var gjerne ferdige i begynnelsen av mai. Syttende mai for eks., var i seineste laget. Det var gjerne tidspunktet for setting av poteter. Men jeg ser at 3. juni er et forholdsvis aktuelt tidspunkt, men altså alt for seint etter våre forhold. Vi begynte nemlig med høyonna ca 20. juni. Da måtte hestene inn i en kanskje enda mere arbeidskrevende periode. Og i tillegg fikk jo hestene (og vi) problemet med varmen og dermed den plagsomme kleggen og hestebremsen. Det var jo viktig at hestene var restituert og i god form når vi startet opp med slåmaskinen, hesjing, sleperive, høyvogn og kjøring av høyet inn på låven. Nok om det.

Men fantes det ikke skoklefall også om høsten?
Vh
Kjell Holm

20. januar svarte Audun Dybdahl

Hei!
Takk for denne beskrivelsen av onnearbeidet i jordbruket, slik det var i hestens tid. Jeg har selv vært med på mange av arbeidsprosessene du nevner. I Trøndelag brukte vi "skakler". Jeg er enig i at 3. juni virker å være sent, men i et land som Norge kunne det være store variasjoner. Alver, Dag og merke s. 141 sier at 3. juni var skoklefallsdagen i "innlandsbygdene austpå". I kystbygden på Østlandet benyttet de det samme navnet på en dag i slutten av april eller første halvdel av mai, "det høvde bedre med arbeidsåret". Jeg har ikke hørt at man hadde en skoklefallsdag om høsten.

MVH Audun Dybdahl

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.