skogsfuglprøve

Hund på skogsfugljakt
Av .

Artikkelstart

Skogsfuglprøve er en type jaktprøve for stående fuglehunder for jakt på storfugl og orrfugl.

Under skogsfuglprøve slippes hundene enkeltvis og har lang slipptid. Skogsfuglprøven er dermed den prøveformen for stående fuglehunder som mest etterlikner reell jakt.

Sentrale regler

Prøven kan arrangeres som endagsprøve eller flere dagers prøve med egen prøvestatus for hver dag. Samme hund kan kun starte en gang per prøvedag. Kjentmann og kart stilles til disposisjon for dommer såfremt han ikke har gitt beskjed om at dette er unødvendig.

Det benyttes en-dommersystem og hundene prøves enkeltvis. Hver dommer kan bedømme inntil seks hunder i løpet av prøvedagen. Ved alle skogsfuglprøver bør man ha anledning til å felle fugl. På prøver med felling er det tillatt med bare ett gevær per parti. Dommeren avgjør om fører eller dommer skal skyte over hunden. Ingen kan følge med som tilskuer uten fører og dommerens samtykke. Like prøvebetingelser for hundene bør tilstrebes.

Dommerne skal særlig vurdere følgende:

  • hvorvidt hunden er stillferdig og forstandig søk i godt samarbeide med føreren
  • hundens viltfinnerevne
  • om hunden har presis stand
  • om hunden gjør hurtig og sikker avanse med rask reising av fugl

Hunden skal være under jaktmessig kontroll i hele prøvetiden og vise ro i oppflukt og skudd og ved felling. Rapport er et stort pluss.

Premiering

For enhver premiering er det en forutsetning at hunden minst én gang i løpet av prøven selvstendig har funnet fugl, tatt stand, brakt fugl for skudd og at det i denne situasjonen er skutt over den etter at fugl har tatt til vingene. For å bli tildelt premie kreves at hunden minst én gang under prøven viser apport i forbindelse med en jaktbar situasjon. Felt fugl skal alltid apporteres.

Bruk av bjelle eller andre tekniske hjelpemidler til å lokalisere hunden er ikke tillat. Bruk av farget markeringsbånd eller dekken anses ikke som et slikt hjelpemiddel og er følgelig tillatt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg