Skjortering. Av /Norsk Folkemuseum. Begrenset gjenbruk

skjortering

Av .

Artikkelstart

Skjortering er et smykke med torn til å holde skjorte, serk eller undertrøye lukket i halsen. Den blir brukt av barn og voksne, kvinner og menn i stedet for eller sammen med søljer og halsknapper. Det kan ofte være vanskelig å skille mellom en skjortering og en sølje da fasong og dekor kan være sammenfallende.

Skjorteringens grunnform er en enkel ring som kan være mer eller mindre utsmykket og noen typer skjorteringer kan ha heng.

  • Stolpering er en dreven, bred ring med gravert bladornament som er vanlig i Valdres, Hallingdal og Numedal. Den brukes også i andre draktområder.
  • Krosstornring har to korslagte torner som er fastloddet i den ene og løse i den andre enden.
  • Krusering er pålagt kruser og knupp. De har av og til vedheng som ringer med kruser og skålløv, og denne varianten er vanlig mange steder.

Skjorteringene er et godt eksempel på hvordan den norske draktsølvtradisjonen har mange likhetstrekk på tvers av draktområdene. Vi finner mange motiv og grunnformer flere steder i landet, noe som kan skyldes at utlærte svenner ofte forflyttet seg fra lærestedet for å etablere egen virksomhet. En annen årsak er at sølvsmykker var en ettertraktet handelsvare og ble omsatt på markeder med tilreisende besøkende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg